Asien lockar fler svenska studenter

De flesta svenska utlandsstudenter pluggar i Storbritannien eller USA men allt fler söker sig till Asien. På tio år har antalet mångdubblats.

De flesta av studenterna är så kallade free-movers och har själva ordnat sina utlandsstudier – andra åker på utbyte via en svensk högskola. Studier i Asien, Afrika och Norden har blivit vanligare medan något färre väljer att plugga i EU och Nordamerika.

Adam Peleg, 29 år, är en free-mover i Australien. Men denna termin är han på ett utbyte i Indien. Han läser ekonomi och vill få en bättre förståelse för den asiatiska marknaden. Tidigare har han erfarenheter från Kina som bar- och restaurangchef i Peking och tänkte därför att studier i Indien skulle vara ett bra komplement.

–Asiens marknad växer ju otroligt mycket så det känns som en smart satsning för framtiden, säger han.

Den största fördelen med att läsa utomlands är enligt honom att man får nya perspektiv på studieämnet.

–Bor man i Sverige är det lätt att tro att affärer och institutioner fungerar på ett visst sätt överallt. Men Sverige är så litet, det är snarare undantaget av undantagen, det inser man när man pluggar någon annanstans, säger han.

Enligt en rapport från Internationella programkontoret och Svenskt Näringsliv ser arbetsgivare positivt på utlandsstudier. Vid en situation där valet för en nyanställning står mellan två personer med i övrigt liknande meriter så prioriteras den som har utlandserfarenhet. Men det är inte ämneskunskaper som arbetsgivare tror att studenter lär sig utomlands utan social kompetens och förmåga att kommunicera. Att ha hela sin examen från ett annat land kan dock vara en nackdel då många arbetsgivare har svårt att tolka den.

Att studera utomlands kostar ofta mer än i Sverige och hälften av alla utlandsstudenter tar merkostnadslån från CSN.

Adam Peleg använder besparingar för att bekosta sina studier i Australien. Men i Indien räcker studiemedlet långt. Han delar en lägenhet med tre andra och för en mindre summa än för ett svenskt studentrum får de dessutom hjälp med städning, diskning och tvätt. Det är också billigt att resa i Indien.

–Vi brukar åka bort både på helger och när vi får ledigt mellan studieperioder. Det finns så mycket att se och göra här. Vi får bara betygen godkänt eller icke godkänt så vi behöver inte plugga för toppbetyg som indierna, säger han.

Adam Peleg är halvsvensk och halvisrael. Under uppväxten har han bott i både Sverige och Israel. Han pluggade projektledning på projektcentret Idékraft i Uppsala och design på Nyckelviksskolan i Lidingö. Han har också rest världen runt och besökt bland annat Sydamerika, Ryssland och Mellanöstern.

Efter att studierna i Indien är avslutade ska han stanna kvar några månader för att resa i Asien. Bland annat planeras en resa till Nepal och Mount Everest Base camp. Han har inga tankar på att återvända till Sverige inom någon snar framtid.

–När jag är klar med min masterexamen är planen att starta företag i Tel Aviv. Jag får ju se hur det går men jag kommer åtminstone att ge det ett år, säger han.

Källa text: http://www.svd.se/naringsliv/karriar/asien-lockar-fler-svenska-studenter_6938683.svd
Källa bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Asien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>