Här finns jobben 2017

jobb_1Utbildning är ett bra sätt att undvika arbetslöshet. De som har störst chans att få jobb om fem år är bland annat tandläkare och audionomer.För den som vill ha störst chans att få jobb om fem år är bland annat audionom och tandläkare framtidsyrken, det visar fackförbundet Sacos årliga barometer ”Framtidsutsikter” som presenteras i dag.

– Ungdomarna ska först tänka på vilka de är och vad de drömmer om att göra. Men sen måste de vara lite realister också, säger Eva Oscarsson, utredare för arbetsmarknadsfrågor på Saco.

2011 var arbetslösheten bland akademiker i genomsnitt 3,7 procent att jämföra med 7,5 procent för hela arbetsmarknaden. Och framtidsutsikterna inom många akademikeryrken är goda då den klassiska ”Jätteproppen Orvar” är på väg att släppa och skapa stora pensionsavgångar inom yrken som exempelvis apotekare, lärare, kemister och läkare. Men det gäller att inte stirra sig blind på yrkena på ”topplistorna” utan i första hand tänka på om man verkligen passar inom det yrket man väljer.

– Det är inte säkert att det är bra att det är lite konkurrens om jobben. Det kan betyda att det är så tuffa villkor inom yrket att många lämnar. Och är det brist inom ett så får de som är utbildade jobba mer, säger Eva Oscarsson.

De yrken som väntas ha brist i framtiden är också i många fall mindre yrkesgrupper eller smala yrken som tandläkare eller cytodiagnostiker som kräver legitimation och lång utbildning.

– Det är inte som att bli ekonom eller ingenjör där möjligheterna är bredare om man vill byta bana. Därför är det viktigt att man tänker efter.

Ljusa utsikter för tandläkare

Tandläkare är ett av de yrken där det beräknas vara liten konkurrens om jobben år 2017. Jättebra, tycker Olivia Mette Frederiksen, 21, som studerar till tandläkare på Karolinska Institutet i Huddinge. Olivia är inne på den femte av utbildningens nio terminer.

– Det känns verkligen skönt, även om jag vetat länge att jag ville bli tandläkare, säger Olivia.

Gustav Tobias Brosjö, 36, går just nu utbildningens sjunde termin. Innan Tobias började på KI har han bland annat hunnit producera reklamfilmer för tandläkare i USA.

– Jag fick se de allra bästa jobba och då fastnade jag verkligen för yrket. Min pappa är tandläkare så jag hade tankar på det redan innan, säger Tobias. Man märker att det ser bra ut på marknaden, jag har redan fått jobberbjudanden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>