IT-konsult

En IT-konsult arbetar med IT-uppdrag på konsultbasis, antingen som egen företagare eller som anställt på ett konsultföretag.

IT-konsult

Arbeta som IT-konsult

IT-konsult är ett välanvänt begrepp när det gäller företag som tillhandahåller IT-tjänster. Vanligaste förekommande yrkena är systemutvecklare, verksamhetsutvecklare eller projektledare. Eftersom yrkesområdet är brett finns det således oftast något som passar alla. Det är inte enbart programmering som gäller. En konsult eller ett konsultföretag är en person eller ett företag som tillfälligt hjälper ett annat företag, som saknar denna kompetens, med kvalificerade arbetsuppgifter, ofta inom teknik, ekonomi och liknande. Till exempel en byggkonsult som hjälper en uppdragsgivare att projektera en byggnad i enlighet med beställarens/uppdragsgivarens önskemål. Motivering för ett företag att ta in en konsult kan vara att få in expertkunskap inom ett område där man behöver det. Denna sortens konsult arbetar vanligen friare med egen utrustning och arbete åtminstone delvis i egna lokaler. Vanligare är att det är ett alternativ till att anställa folk, ganska likt bemanningsverksamhet. I dessa fall brukar inte konsulten ha kompetens som inte företaget redan har. Arbetsledning, beviljande av ledighet mm tas oftast över av kund, något som brukar ses som en definition på personaluthyrning. Dessutom ansvarar kunden då vanligen för lokaler och utrustning, vilket gör att konsulten hela tiden arbetar i kundens lokaler. Sådana konsultuppdrag kan vara i åratal per person och kundföretag. De inleds ofta med en intervju, mer eller mindre likt en anställningsintervju. Fördelen för kundföretaget är att uppdraget lätt kan avslutas, när man behöver färre personer, och att konsulten lätt kan flyttas mellan olika avdelningar efter behov, vilket är svårare med anställda. Fördelen för konsultfirman eller bemanningsföretaget är att de kan ta betalt betydligt mer än vad de betalar ut till konsulten. Fördelen för konsulten är att det ofta leder till ett omväxlande arbetsliv, medan de negativa sidorna kan vara magsår, utbrändhet och hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar pga den stress och ångest en osäker anställning och rotlöshet på arbetsplatsen kan medföra. För att vara attraktiva för sina anställda, erbjuds åtminstone de mer erfarna fast anställning. Det finns en regel i a-kassan, som innebär att den som arbetat åt ett bemanningsföretag inte får a-kassa mellan uppdrag om personen fortfarande står till bemanningsföretagets förfogande, något som även gäller konsultföretag. Detta finns för att avskräcka från tillfälliga anställningar per uppdrag.

Flertalet jobb IT-konsulter förmedlas via jobbsajten CareerBuilder.se. Där kan du se vilka olika typer av kompetenser som efterfrågas. Det kan vara en bra inspirationskälla när du funderar på vilken utbildning du ska välja.

Utbildning

Någon form av teknisk utbildning på högskola är att rekommendera. Systemvetare, civilingenjör eller högskoleingenjör är några av de som är lämpliga. En alternativ väg är att gå någon av de KY-utbildningar som finns inom detta område.

Lön IT-konsult

Aktuell medellön är 33.429 kr och medelåldern 33,4 år.
Besök Lönestatistik.se för mer ingående statistik och löner för it-konsult.

Läs mer det här yrket under Systemvetare och Datavetare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>