StuderaSmart-Vikingabåt

CV

När du söker ett jobb kommer du vara tvungen att lämna uppgifter om dig själv. Antingen digitalt eller med hederligt frimärkesbrev. Det finns olika sätt och regler som detta ska göras på. Du ska helt enkelt lämna ett personligt brev och ett CV till din framtida arbetsgivare. I ditt CV skriver du vad du gjort och i det personliga brevet vad du lärde dig av jobben.

Att skriva ett attraktivt CV

Struktur

Här följer alltså en guide till CV – beskriv dina erfarenheter och lyft fram det relevanta för jobbet. Kom ihåg att skriva kort och koncist. Nedan ordning av rubriker (exempelvis: att “Anställningar” ska komma före “Utbildning”) kan variera beroende på ålder och erfarenhet – tanken är att viktigast står först.

Du skriver ditt namn, adress, telefonnummer och mejl uppe i det vänstra hörnet. Därtill, om du vill, kan du lägga in en bild på dig själv. Det ger ett mer personligt intryck, men kan stundtals vara till sin nackdel då bilden bedöms innan dig själv.

Rubrik

En rubrik ska läggas till. Det blir alltmer vanligt med rubriker liknandes ”Blivande avdelningschef söker utmaning i arbetslivet”. Är du elev/student passar sig kanske något i stil med “Ansökan till sommarvikarie på StuderaSmart”. Dessa rubriker är dock bättre att ha i det personliga brevet och om inte annat, kanske redan finns där en liknande. Så tipset är att skriva en rubrik av slaget: ”CV”, ”Curriculum Vitae” eller varför inte bägge tillsammans.

Inledande stycke – presentera dig själv

Det kan vara bra att skriva en eller två meningar om dig själv i början av ditt CV – se det som en sammanfattning av ditt personliga brev. Detta för att läsaren ska minnas dig. Din personlighet. Låt dock information om dig vara kvar i brevet så inte allt töms i Cv: t.

Målsättning

(Inte nödvändigt). Här kan du presentera din vision om var du själv ser dig själv göra på längre sikt. Tänk på att inte skriva för mycket om att starta eget eller att du ser jobbet som en mellanlandning innan du söker till nästa. Företag söker oftast personal att anställa över en längre tid. Så har du ingen riktig målsättning är det bättre att undgå skriva detta stycke.

Kompetensprofil

(Inte nödvändigt). Vad gör dig – din personlighet, utbildning och erfarenheter – till att just du ska få jobbet? Tänk på att du här ska försöka matcha de kunskaper och färdigheter som efterfrågas i annonsen. Ställ dig frågorna: ”Vad är just jag bra på?”, ”Vad kan jag erbjuda som få andra har?”, ”Vilka sidor av mig själv är jag stolt över?”, ”Hur kan mina utbildningar kopplas till det sökta jobbet?”.

Utbildning

Lista alla utbildningar som är relevanta för jobbet, med den senaste och viktigaste först. Skriv gärna typ av utbildning samt ort. Det skulle kunna se ut så här:

2008 – 2011 Ekonomi, Stockholms Universitetet, Stockholm.
2006 – 2008 Samhällsvetenskaplig linje, Studeragymnasiet, Göteborg.
2004 – 2006 Studera Skolan, Malmö.
2003 – 2004 Studera Skolan, Jönköping.
2001 – 2003 L’école Internationelle Éducation, Paris (Frankrike).

(Har du flera småkurser kan du samla dem under rubriken ”Övriga kurser”.)

Anställningar

(Denna rubrik brukar förekomma högst upp – om du har tillräckligt bra tidigare erfarenhet). Lista anställningar som passar för den sökta tjänsten med den senaste först. Skriv gärna rubrik på anställningen först sedan företagets/arbetsgivarens och förklara kortfattat arbetsuppgifterna i punktform. Så här skulle det kunna se ut:

2010 – 2012 Layout- grafik & formgivareNimbus, Stockholm.

  • Skapa layouter efter förfrågan från kund rörande dess marknadsföring.
  • Publicera böcker, tidningar, utskick med mera.
  • Formge och färga allt material rörande papper.

2006 – 2009 WebbredaktörStuderaSmart.nu, Göteborg.

  • Publicera aktuellt, relevant och korrekt material.
  • Förmedla information till kunder i form av nyhetsbrev.
  • Teknikutvecklande av befintlig hemsida.

Sommarjobb och extrajobb kan skrivas under denna rubrik för de yngre studerande som kanske inte har lika mycket erfarenhet. Annars passar det bra att lägga till dessa anställningar under en annan rubrik: ”Övriga anställningar”. Men ta med allt. Det är viktigt att visa att du har livserfarenhet och även haft en fot på arbetsmarknaden under tidiga dagar.

Språk

Här kan du skriva de språk du behärskar. Har du bott utomlands och lärt dig ett språk så ta gärna med det här. Det säger mycket om dig som person.

Datorkunskaper

Välj ut de datorprogram du kan samt skriv hur väl du behärskar dem, exempelvis ”god kunskap”, ”väl kunnande” eller ”avancerat kunnande”.

Förtroendeuppdrag

Att du är engagerad utanför ditt arbetsliv i föreningar eller liknande är en merit att ta med i Cv: t. Det visar på att du är aktiv, van att arbeta i grupp och kan stå inför en grupp människor.

Övriga meriter

Här ska du lista de erfarenheter som kanske inte riktigt är relevanta för det sökta jobbet men som är viktiga att ta med för att visa på en aktiv livsstil. En livsstil som beskriver dig som person.

Är du yngre och kanske söker till ditt första jobb eller extrajobb kan du lista dessa saker under en rubrik ”Erfarenheter” och kanske skriva om ”Intressen”. Det finns egentligen inget formkrav på hur ett CV exakt ska se ut – använd din fantasi, men du får gärna utgå från det ovan beskrivna.

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+