Jobb och utbildning – i ett paket

Paket_cmyk-1Anställning med lön, kombinerat med utbildning. Sedan januari finns en ny form av anställning för den som är mellan 15 och 25: yrkesintroduktionsanställning. Nu är de första ungdomarna ute på sina arbetsplatser. På sikt tror regeringen att 30 000 ungdomar ska kunna komma ut på arbetsmarknaden på detta sätt.

– Det här är ett sätt att få in ungdomar på arbetsmarknaden, som har svårt i övergången mellan skola och yrkesliv. De får ett jobb, en utbildning och en lön. Arbetsgivarna får anställningen subventionerad och ett handledarstöd, samtidigt som de har ett utbildningsansvar, säger Soledad Grafeuille, enhetschef på Arbetsförmedlingen med ansvar för yrkesintroduktionanställning.

Starten har varit lite försiktig från arbetsgivarnas sida, trots att en del av anställningen finansieras av staten. En av arbetsgivarna som har gått med i satsningen är Region Skåne.

– Vi i Regionservice har stor erfarenhet av att jobba med praktikanter av olika slag. Handledarskapet är välutvecklat, där alla handledare fått handledarutbildning. De positiva aspekterna är att vi får möjlighet att ta hand om duktiga och motiverade ungdomar och ge dem arbetslivserfarenhet, säger Patrik Lundström, kommunikationschef i Regionservice, Regions Skånes serviceorganisation.

Ivan Oskarsson, 24 är en av de första i Sverige som har fått en yrkesintroduktionsanställning och jobbar nu som driftstekniker på Region Skåne.

– Det här är mycket bättre än praktik, som praktikant känner man sig mer utnyttjad och det är mer luddigt. Här är det seriöst, man har en projektanställning och det är en grym erfarenhet, säger Ivan Oskarsson.

 

För vem?
Man kan få yrkesintroduktionsanställning om man fyllt 15 men inte 25 ( i vissa avtal, till exempel Region Skånes gäller en högre åldersgräns på 19 år) och uppfyller något av följande:

-saknar erfarenhet av yrket
-har varit arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen i minst 90 dagar under en fyramånadersperiod.

Hur länge?
Anställningen måste vara minst sex månader och arbetsgivaren kan få ersättning upp till tolv månader.

Lön?
Lönen ska vara minst 75 procent av kollektivavtalet.

Stöd till arbetsgivaren?
Arbetsgivaren får en ersättning som motsvarar arbetsgivaravgiften på 31,42 procent., och ersättning för handledning med 115 kronor per dag vid heltidsarbete.

Hur hittar jag jobbet?
Ta gärna kontakt direkt med arbetsgivare, men var noga med att välja en arbetsivare som har ett centralt kollektivavtal om yrkesintroduktion. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen, ta kontakt med din handläggare.

Vad krävs?
Du och arbetsgivaren ska tillsammans ta fram en handlednings- eller utbildningsplan och sedan skickar arbetsgivaren in den tillsammans med en ansökan. Du behöver inte tidigare vara registrerad på Arbetsförmedlingen, men måste göra det i samband med att arbetsgivaren ansöker om stöd.

 

Text av: Johanna Boussard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>