Kostvetare/Kostekonom

Drömmer du om att driva en restaurang eller ett storkök? Som kostvetare får du en bred kompetens inom kost, ekonomi och ledarskap.

Var och hur kan man arbeta?

Kostvetare arbetar med måltidsservice. Det kan innebära allt från att planera mat och måltider inom landsting, kommun eller företag till att utveckla nya livsmedel. Kostvetare arbetar ofta som kostchefer och driver storkök i kommuner eller landsting.

Du arbetar ofta med ekonomisk planering och styrning, men du kan även arbeta i provkök eller med marknadsföring, förebyggande hälsovård, utbildning och information. Som kostvetare med inriktning på ekonomi har du har ofta ledningsansvar för personalen. Med en inriktning mot livsmedelstillsyn kan du arbeta med livsmedelstillsyn inom kommuner och den privata sektorn. Kostvetare arbetar också i forsknings och utvecklingsprojekt kring kost, kvalitetskontroller eller med sensorisk bedömning.

Det finns ca 1500 yrkesverksamma kostvetare/kostekonomer.

Utbildning

De tre lärosätena i Sverige för kostvetare har lite olika inriktningar, men generellt kombinerar utbildningarna kostvetenskap med företagsekonomi och kostadministration. I kostvetenskap ingår bland annat näringslära, kemi, mikrobiologi, livsmedelskunskap, matlagningsteknik, experimentell matlagning samt måltids och kostplanering. Matens och måltidens värde för hälsa, njutning och gemenskap poängteras. Företagsekonomi ger kunskaper kring företag och företagandets villkor, budgetering, kalkylering, redovisning, ekonomistyrning, marknadsföring etc.

Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) ingår i utbildningsplanen. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppövningar.

Utbildningens längd

180 högskolepoäng (3 år). Efter kandidatexamen kan du läsa vidare på avancerad nivå. För mer information se www.studera.nu.

Inriktningar & vidareutbildning

Vid Umeå universitet kan du välja inriktning mot miljö- och hälsoskydd vilket bland annat ger kompetens inom livsmedelshygien och kan leda till arbete som livsmedelsinspektör.

Här kan du studera

Kostvetare utbildas på kostvetarprogrammet vid Göteborg, Umeå respektive Uppsala universitet.

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar. Matematik B, naturkunskap B, samhällskunskap A (områdesbehörighet 16).

Läs mer om behörighet i avsnittet ”Fakta om högskolestudier”. Kolla med respektive högskola/universitet då variationer kan förekomma.

Utlandsstudier

Det brukar finnas möjlighet till utbyte med andra länder när du studerar på grundnivå.. Möjlighet till delar av masterutbildning utomlands finns efter genomförd kandidatutbildning. Kontakta det lärosäte du vill läsa vid för mer information.

Blir din svenska utbildning giltig internationellt och tvärtom?

Ja, men det kan vara en bedömningsfråga från land till land.

Lön före skatt

Medianlönen för kostvetare är 27 8500 kr/ mån, och de flesta har en lön i intervallet från 22 800 till 37 700 kr/mån.

Arbetsmarknaden

För nyexaminerade: Idag balans på arbetsmarknaden (det finns ungefär lika många utbildade som det finns jobb).

För erfarna: Idag balans på arbetsmarknaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>