Kreativt tänkande – slump eller skicklighet?

Som svar på tidigare artikel ”Hur kreativ är du?” följer här en artikel som reder ut begreppet och hur man kan träna sig till ett mer kreativt tänkande.

KREATIV: Kreativt tänkande kan definieras som den process som leder till att du kombinerar olika kända faktorer på nya sätt.

Kreativt tänkande är en process som går att lära sig. Kreativitet uppstår som ett resultat av två saker: (1) Att du har tillgång till bägge hjärnhalvor och (2) att du försöker kombinera kända faktorer på nya sätt.

 

Ett sätt att få tillgång till bägge hjärnhalvor är att gå i trans. I trans kan du tänka både logiskt (vänster halva) och känslomässigt (höger halva) på samma sätt som när du ser på film.

 

Men det är en sak till som händer som är en förutsättning för tänkandet – det är att du släpper tyglarna till din “kritiska spärr”. Den där som sitter i vänster hjärnhalva och som påpekar saker som gör att man blir mindre kreativ.

 

EXEMPEL. Du ser på film med kända skådespelare, Brad Pitt är den schyssta snubben

som är underdog och polis på dekis. Angelina Jolie är kvinnoskurken som försöker döda honom…

 

Du kan titta på filmen och tänka logiskt: “Han är inte trovärdig, jag vet ju att de är gifta i verkligheten, detta är bara film, de hånglar eller bråkar bergis mellan inspelningarna…”

 

Eller så kan du “gå in i filmen” och “uppslukas av handlingen” och “sitta som hypnotiserad”… det vill säga… i trans. Då kan du vara så kreativ att du tillåter rollfiguren

Brad väcka äkta känslor som spänning, sympati och glädje.

 

Ok, i trans kan du vara mer kreativ… så hur enkelt kan du då hamna i trans? Några beprövade tips:

 

(1) Självhypnos. Som du redan gör när du agerar på rutin: kör bil, diskar, dammsuger.

(2) Alfa-Theta andning. Andas in, håll andan och räkna till tio… andas ut långsamt genom liten mun och räkna till 20 under tiden.

(3) Med hjälp av en riktigt erfaren hypnotisör (ring så löser jag det).
Hur vet du att du är kreativ?

Kom på 20 sätt att använda en tegelsten, som du aldrig tänkt förut.

 

 

Text av:
Ulf Sandström
Tankecoach

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>