Fysik

Här hittar du sammanfattningar till kursen Fysik 1 samt 2. Välj med hjälp av menyn till höger.

Kurshjälpen går igenom det viktigaste ur fysikkurserna och förklarar på ett enkelt sätt. Sammanfattningarna är tänkta att vara ett tillägg till kursboken och det läraren går igenom på lektionerna. Vi har försökt att förklara på ett enkelt sätt och ta upp det viktigaste ur varje kapitel. Det finns även många exempeluppgifter där vi går igenom hur man löser uppgiften och förklarar varför man gör som man gör.

Kurshjälpen kan även vara till hjälp om man vill förbereda sig inför en fysiklektion för att få ut mer av den och förstå grundläggande principer från början. Sammanfattningarna kan också hjälpa dig som har hamnat efter i plugget, eller helt enkelt för dig som inte orkar läsa den långa boken ;) ..

fysik - kurshjälpen

Ordet fysik kommer från grekerna och betyder ungefär ”naturlig”, dvs läran om naturen och dess lagar. I princip kan man säga att fysik handlar om allt! De byggstenar som bygger upp universum, krafterna som verkar mellan byggstenarna och hur dessa interaktioner ger upphov till rörelse, elektriska fält, energi och allt möjligt. Genom fysiken skapar man modeller och teorier om hur allt hänger ihop och man kan med hjälp av dessa modeller räkna på samband och få ut massor med information från en begränsad utgångspunkt. Fysiken utvecklas ständigt och man kommer på nya och allt mer komplexa samband för att kunna beskriva verkligheten mer och mer noggrant. Till vår hjälp har vi idag datorer med nästan oändlig processorkraft och teleskop som kan se ut i världsrymden!

Här nedan ser du vad vi har valt att ta upp i våra fysiksammanfattningar.

Innehåll Fysik 1:

 1. Krafter
 2. Densitet och Tryck
 3. Rörelse längs en bana
 4. Energi
 5. Värme
 6. Laddningar
 7. Elektricitet
 8. Krafter åt alla håll
 9. Krafter och Rörelse

Innehåll Fysik 2:

 1. Vågor
 2. Ljus som vågor
 3. Rörelsemängd
 4. Kaströrelse
 5. Periodisk rörelse
 6. Elektriska fält
 7. Magnetiska fält
 8. Induktion
 9. Ljus som partiklar
 10. Relativitet
 11. Atomen

Lycka till med plugget!
/StuderaSmart

En reaktion på “Fysik

 1. En fråga som jag inte kan lösa.
  Frågan lyder:
  4,0 dl luft vid atmosfärstryck och rumstemperatur 20°C innesluts i en cylinder av en kolv. (Ungefär som i en cykelpump) Luften värms i två steg. I det första steget höjs luftens temperatur till 60 °C medan kolven hålls helt stilla. I det andra steget höjs luftens temperatur ytterligare till 70 °C medan kolven rörs utåt på ett sätt som håller trycket i luften konstant.
  Beräkna den sammanlagda mängden värme som förs till luften under uppvärmningen. Ange svaret i Joule avrundat till en decimal.

  Tips: Tabellvärden för luft kan behövas för att lösa denna uppgift.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>