Fysik 2

Fysik 2 är en fortsättningskurs i fysik på gymnasienivå. Under Fysik 1 gick man igenom den grundläggande fysiken och förklarade basala begrepp och termer. I Fysik 2 fortsätter man och fördjupar sig i fysikens värld. Dels bygger man vidare på gammal kunskap, dels tar man upp nya fysiska fenomen och teorier som till exempel Einsteins relativitetsteori. Kursen räknas vara en av de tyngre kurserna man kan läsa på gymnasiet. Det ingår mycket matematik och man får räkna mycket med hjälp av fysikaliska formler och modeller. Fysik 2 är dock även en mycket rolig kurs och man får experimentera och labba på lektionerna och se samband runt omkring sig!

Det är viktigt att man förstår vad man gör, dels för att det blir roligare, dels för att det blir mycket enklare att komma ihåg hur man ska göra och varför man gör det. Därför har vi konstruerat kurshjälpen i Fysik 2 där vi går igenom det viktigaste och förklarar på ett enkelt sätt. Använd kurshjälpen som ett komplement till din kursbok när det är något du inte förstår, vill repetera, läsa i förväg, eller kolla på fler exempel för att förbereda dig inför provet! Vi svarar mer än gärna på frågor så om det är något du undrar över är det bara att ställa en fråga i kommentarerna så svarar vi så fort vi kan.

Fysik 2

Fysik 2 går som sagt in lite mer på djupet än Fysik 1 och du kommer bland annat få lära dig om Einsteins teorier, den byggsten som bygger upp hela universum, en mängd nya begrepp och fysikaliska fenomen och hur man räknar på att få fram samband och kunna förutse olika händelser.

Innehåll Fysik 2:

 1. Vågor
 2. Ljus som vågor
 3. Rörelsemängd
 4. Kaströrelse
 5. Periodisk rörelse
 6. Elektriska fält
 7. Magnetiska fält
 8. Induktion
 9. Ljus som partiklar
 10. Relativitet
 11. Atomen

Lycka till med plugget!
/StuderaSmart

14 reaktion på “Fysik 2

 1. Hej!
  Jag här tänkt att jag ska plugga upp ”Fysik 2″. Jag har gjort gymnasiala kursen ”naturkunskap B” vilket motsvarar ”fysik A”.

  Tror ni att man kan plugga upp ”fysik 2″ med den behörighet och kunskapen som ”naturkunskap B ger”?

  • Jag är inte helt uppdaterad kring vad som ingår i Naturkunskap B, men om den ger motsvarande kunskaper som Fysik A så ska det inte vara några problem vare sig behörighets- eller kunskapsmässigt att plugga Fysik 2. Fysik 2 är nämligen väldigt likt fysik B. Vi kommer snarast att uppdatera våra sammanfattningar för att mer exakt följa upplägget för Fysik 1 och 2.

   Mvh Jacob

  • Hej!
   Det är inte riktigt uppdaterat, men vår målsättning är att göra detta denna termin. Vi pluggar själva en hel del så tiden räcker inte alltid till;)
   Ha en härlig helg!

   • Det är viktigt att man förstår vad man gör, dels för att det blir roligare, dels för att det blir mycket enklare att komma ihåg hur man ska göra och varför man gör det. Därför har vi konstruerat kurshjälpen i Fysik 2 där vi går igenom det viktigaste och förklarar på ett enkelt sätt. Använd kurshjälpen som ett komplement till din kursbok när det är något du inte förstår, vill repetera, läsa i förväg, eller kolla på fler exempel för att förbereda dig inför provet! Vi svarar mer än gärna på frågor så om det är något du undrar över är det bara att ställa en fråga i kommentarerna så svarar vi så fort vi kan.

 2. Hej, jag har tänkt läsa upp fysik 2 nu på komvux. Det var ett tag sen jag läste denna kurs i gymnasiet (fick tyvärr IG i fysik B) och jag har glömt det mesta från både matematiken och fysiken.
  vad är det det bästa sättet att förbereda sig på gällande matematiken och de delar som var med i fysik 1 ?

  • Våra sammanfattningar bygger ju mycket på det som finns i de gamla mattekurserna samt fysikkurserna. Börja med att läsa dessa och förstå dem. Köp också böckerna förstås. Till matteböckerna tror jag det finns lösningshäften att köpa också som strukturerat går igenom hur man löser alla uppgifter i matteböckerna.
   Lycka till!
   Mvh Jacob

 3. Hejsan!
  Jag vet inte om ni vet så mycket om sjukhusfysiker utbildning. Men i och med ni pluggar inom bland annat fysik, så tror jag ni har säkert hört talas om den utbildningen. Om ja, så jag undrar vad man gör som sjukhusfysiker. Och vilka är sjukhusfysikers uppgifter? Gör de röntgen? Vad skiljer de sig åt sjuksköterskor som också sysslar med röntgen? (Tacksam för alla svar)
  MVH
  Maria

 4. Hello, is it possible to take this course this semester somewhere near Karlstad? I think I need it for college next semester… Do I need to take it if I have already taken a physics course in electricity and magnetism. I have also taken a physics course that includes Newton’s laws of motion, friction, work and energy, momentum and conservation principles.

  • Hi!

   We actually do not have any physical courses, only the this web-based summary. There is probably a possibility to take courses with similar content on Karlstad University.

   Good luck, hope you have a great semester with lots of fun and some learning:)

   Jacob, StuderaSmart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>