Så gör du om du vill plugga i USA

Studentutbyte Sverige–USA gagnar båda länderna. Studier och forskning i USA stärker svenskarnas konkurrenskraft – och ger USA nya perspektiv. Det anser Adam Ereli från amerikanska UD, på Sverigebesök för att värva studenter och forskare till en rad stipendier.
 Räknat per capita placerar sig Sverige redan i topp när det gäller utländska studenter och forskare i USA, konstaterar Adam Ereli, huvudansvarig för utbildning och kultur på amerikanska utrikesdepartementet, när han tar emot DN i ambassadörens ståtliga residens på Djurgården i Stockholm.

– I dag finns omkring 4.000 svenska studenter i USA.

Men ser man till de över 750.000 utländska studenter och forskare som befinner på amerikanska universitet är den svenska andelen förstås liten. Var fjärde utlänning vid universiteten är kines följt av indier och sydkoreaner.

Det finns flera skäl till varför USA är intresserat av utländska studenter, konstaterar ambassadör Ereli.

Ett är att göra USA mer konkurrenskraftigt.

– Utländska forskare vid universiteten ger oss perspektiv som vi inte har själva, förklarar Adam Ereli.

Samtidigt betonar han att student­utbytet är ett ömsesidigt intresse. Den enskilda studenten eller forskaren stärker sin egen konkurrenskraft och förbättrar sina chanser att lyckas i karriären.

Erelis syfte är inte att få studenter och forskare att permanent överge Sverige. Han vill marknadsföra möjligheten att för en kortare eller längre tid söka och få en rad olika stipendier för forskning eller universitetsstudier. Som det prestigefyllda Fullbrightprogrammet, vars svenskamerikanska utbyte i år firar sextio år.

–  Vi försöker rekrytera folk som inte annars skulle ha tillfälle att studera i USA, säger Adam Ereli.

Ett övergripande syfte med de statliga amerikanska stipendierna är nämligen också att hjälpa fram människor med andra erfarenheter än den välbärgade och välutbildade delen av USA. Det gäller även för utländska studenter.

Det amerikanska intresset för Sverige liksom för andra länder är målinriktat.

– I samarbetet med Sverige prioriterar vi ren energi, förnybar energi och klimatförändringar. Det är också högt prioriterat för USA, säger Ereli och tillfogar:

– Sverige är absolut bland de bästa i världen när det gäller de här energiområdena, från policy till praktik.

Sverige ligger i fronten när det gäller kunskap och utveckling. USA har, enligt Ereli, större erfarenhet av att kommersialisera vetenskapliga framsteg och kan därför bidra med att föra ut de svenska erfarenheterna på marknaden.

Men det är inte bara svensk teknik och naturvetenskap som intresserar USA. Svenska jurister är också välkomna.

– Om du har en juristexamen i Sverige kan du studera ett år i USA och få en amerikansk masterexamen i juridik. Det gör dig tio gånger mer gångbar på marknaden, säger han.

Den amerikanska ambassaden kan hjälpa till att hitta rätt universitet för dig, påpekar han.

– Vi hjälper också till med ansökningar och vilka tester du bör göra. Vi tar dig igenom de olika stegen.

 

Lars-Ingmar Karlsson
 lars-ingmar.karlsson@dn.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>