Ta makten över din utbildning

De började plugga för tidigt och var nära att slita ut sig. Nu vet de bättre. Erika Karlénius och Gabriel Liljenström har skrivit boken de själva borde ha läst innan de började studera.

Han har 300 högskolepoäng, men har aldrig behövt visa sina betyg för någon arbetsgivare. Hon slogs i verbala gladiatorspel på prestigeutbildningens seminarier, men var nära att knäckas av den hårda stämningen.

 

Med facit i hand kastade de sig båda in i studierna med helt fel inställning. Tänk om de under slutet av gymnasietiden hade fått en bok i sina händer som fått dem att tänka efter och inte bara köpa karriärmyterna.

Nu har Gabriel Liljenström och Erika Karlénius skrivit just en sådan.

De lärde känna varandra när de var språkrör i Gröna Studenter, Miljöpartiets studentförbund, men har försökt undvika brådmogna politiska pekpinnar.

”Facit: En guide till makten över dina studier, din tid och ditt liv” är en tipsspäckad manual som varvas med korta intervjuer.

Men titeln har en ironisk touch och ska inte tolkas bokstavligt.

– Alla vill ha ett facit på hur man når framgång. Vi vill utmana och ifrågasätta ett sådant tänkande. Det finns många enkla frågor som folk i stället borde fundera över innan de börjar plugga, säger Gabriel Liljenström.

En av dessa är: ”Vad vill jag egentligen?” Inte det lättaste för en 19-åring att svara på.

– Hoppa inte på högskolan eller universitetet direkt efter gymnasiet, om du inte har en väldigt klar bild över vad du vill göra. För många är det bättre att ta ett eller två år på sig att fundera, säger Gabriel Liljenström.

Som exempel tar han sin bror som efter gymnasiet jobbade med att köra ut grönsaker.

– Sedan kom brorsan på att han ville bli ekonom och i dag är han en lysande sådan. Så det där året när våra föräldrar var oroliga visade sig vara avgörande, för då hittade brorsan sig själv och kom på vad han ville bli.

Samtidigt som författarna slår ett slag för att tänka efter ordentligt innan studierna påbörjas påpekar de att världen inte går under om valet visar sig vara fel.

– Det går faktiskt att hoppa av och byta kurs eller utbildning. Många fastnar i livsplaner i stället för att känna efter längs vägen, säger Erika Karlénius.

Men för många studenter är det svårt att hitta utrymme för den typen av reflektion.

– När tentan närmar sig är det lätt att glömma så enkla saker som att äta bra, motionera och sova, säger Gabriel Liljenström.

Erika Karlénius känner igen sig i det där. Hon var student på Uppsala universitets pol kand-program där stämningen var hård och missunnsam.

– Det uppstod snabbt en osund kultur där alla såg utbildningen som en transportsträcka fram till det fantastiska jobbet. Men efter ett tag kom det fram att vi delade samma stress över att alla andra var med i 17 föreningar, pratade fem språk flytande och diskade med fötterna när de sov, säger Erika Karlénius.

Författarna menar att studenter måste välja rätt fokus. Eller som Gabriel Liljenström uttrycker saken:

– Det viktiga är inte att rusha igenom studierna och komma ut på andra sidan med högsta betyg, men helt utbränd. Det viktiga är att hitta en strategi för ett hållbart liv.

Andreas Utterström

jobb@dn.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>