Hantverksprogrammet (HV)

–> Mer detaljerad programbeskrivning <–

 

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen.

Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Du kan välja hantverk inom många olika branscher.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

 

Inriktningar

  • Finsnickeri
   Du lär dig tillverkningsmetoder och om verktyg, maskiner och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. båtbyggare, inredningssnickare, möbelsnickare eller arbete inom trä- och byggvaruhandel.

 

  • Florist
   Du lär dig om snittblommor, hur man kombinerar olika material för att skapa blomsterarbeten och om krukväxter. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. florist.

 

  • Frisör
   Du lär dig olika behandlingar, tekniker, och om verktyg och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. frisöraspirant.

 

  • Textil design
   Du lär dig tillverkningsmetoder, konstruktion och om verktyg, maskiner och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. inköpsassistent, sömmerska eller arbete inom textil och konfektion.

 

  • Övriga hantverk
   Du lär dig tillverkningsmetoder, tekniker och om verktyg och material i din valda profil. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. glasblåsare, hovslagare, guld- eller silversmed, keramiker, sadelmakare, sotare, hår- och makeupstylist, tapetserare eller urmakare.

Det här lär du dig på programmet

På programmet lär du dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer till färdiga produkter och att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du bedömer ekonomisk lönsamhet.

 

Så är programmet upplagt

På yrkesprogrammen är de gymnasiegemensamma ämnena: engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen du läst i grundskolan.

Programgemensamma karaktärsämnen är: entreprenörskap, hantverk och hantverkskunskap.

Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning. Hör med skolan vilka fördjupningskurser den erbjuder.

Du har även ett individuellt val där du väljer vad du vill läsa. Fråga skolan vilka kurser den har.

 

Arbetsformer

På programmet utvecklar du det viktigaste för en hantverkare – hantverksprocessen. Det innebär att kunna identifiera kundens behov, planera, välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt, välja lämpliga material och tekniker, genomföra och redovisa arbetet samt analysera och utvärdera resultatet.

 

Gymnasiearbete

I slutet av hantverksprogrammet ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

 

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det är ett viktigt inslag i utbildningen. Apl ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

 

Lärlingsutbildning

Om skolan erbjuder gymnasial lärlingsutbildning inom programmet kan du välja det. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

 

Att tänka på

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska eller svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Då har du alltid rätt att använda det individuella valet, men även att utnyttja möjligheten med utökat program. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare.

Du har alltid rätt att välja ytterligare en kurs i idrott och hälsa och en estetisk kurs inom det individuella valet.

 

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Möjligheten att finna ett jobb inom många hantverksyrken har blivit bättre och fler jobbar inom dessa yrken. Nya yrken har bland annat uppstått inom personlig omvårdnad, utseende- och friskvård. Design och formgivning är ett annat område som växer snabbt i landet. Det är många ungdomar som är intresserade av att jobba inom dessa yrken och konkurrensen om jobben kan ofta vara hård. Det är därför bra att ta reda på lite mera om just det yrke som man främst är intresserad av genom att ha kontakt med organisationer som är kopplade till yrket. Detta program är vanligtvis ett första steg mot ett hantverksyrke och som kräver en vidareutbildning efter gymnasieskolan. Gesällprov finns inom många hantverksyrken efter några års arbetslivserfarenhet.

 

Förslag på yrken

Nedan hittar du förslag på yrken som kan bli verklighet efter gymnasiet eller vidarestudier. Observera att dessa endast är förslag/axplock på yrken och mest är till för att du ska få en uppfattning om hur din framtid kan se ut.

Designer
Florist
Frisör
Guldsmed
Låssmed
Möbelsnickare
Smed
Tapetserare
Glasmästare

 

Vad gör eleverna efter programmet?

Här kan du se vad eleverna som gått programmet tidigare gör tre år efter avslutade gymnasiestudier.

Andel som studerar eller arbetar:

Studier, områden:

Yrkesområden:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>