Ambassadör/Diplomat

Här kan du läsa vad en Ambassadör/diplomat gör.

Diplomat

En diplomat är en tjänsteman som företräder sitt lands regering och är periodvis placerad på beskickning hos främmande makt, då med diplomatisk ackreditering och diplomatpass med skydd av Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Diplomatens uppgift är vidare att öka utbytet mellan länder samt att bevaka Sveriges intressen ute i världen bland annat inom handelsområdet samt inom de politiska och kulturella områdena. Diplomatyrket är på många sätt ett PR-yrke och att öka intresset för Sverige och svenska företag är en viktig del av diplomatens arbete. Diplomater anställda vid svenska ambassader och konsulat har bland annat i uppgift att ge service till svenska medborgare i utlandet.

Ambassadör/diplomat

Ambassadör/diplomat

För att söka till diplomatprogrammet hos Utrikesdepartamentet krävs en akademisk examen och goda språkkunskaper. Vanliga bakgrunder för den som antas är Samhällsvetare, Jurist och Civilekonom/ekonom.

Läs om Dilomatprogrammet på Utrikesdepartamentets webbplats.

Ambassadör

Ambassadören är chef för ambassaden (beskickningen), och enligt Wienkonventionen om diplomatiska relationer (1961) en diplomat av högsta rang.

Ambassadörer har fullmakt som en stats högsta representantation, vanligen stadigvarande stationerad i viss annan stat, med vilken den egen staten har diplomatiska förbindelser, men även organisationer, till exempel FN. Enligt praxis och Wienkonventionen har ambassadörer immunitet i gästlandet, det vill säga att de kan inte ställas inför rätta. Ambassadörer ackrediteras per Wienkonventionen till statschefer.

Ambassadörer har i regel sin tjänstebostad i ett residens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>