Cytodiagnostiker

Är du nyfiken och noggrann? Då kan du bli expert på att upptäcka tidiga tecken på cancer i cellprover. Cytodiagnostikernas viktigaste arbetsredskap är mikroskopet. För att bli skicklig på att ställa rätt diagnos krävs många års erfarenhet.

Var och hur kan man arbeta?

I stort sett alla cytodiagnostiker arbetar på landstingens laboratorier eller på privata laboratorier, som ägnar sig åt att analysera cellprover. Cytodiagnostiker identifierar cancer och tidiga cellförändringar, som kan leda till cancer, främst livsmoderhalscancer men även andra cancerformer. Med tanke på att cancer är en av vår tids allvarligaste sjukdomar, varannan dag dör exempelvis en kvinna i Sverige i livmoderhalscancer och betydligt fler tvingas genomgå svåra cancerbehandlingar, är detta en viktig uppgift. En felaktig diagnos kan få ödesdigra konsekvenser för patienten som riskerar att inte få den behandling som krävs eller utsätts för onödig oro.

Yrket kräver stor erfarenhet och det tar cirka fem år för en nyutbildad cytodiagnostiker att bli självgående. Du arbetar mycket självständigt och ansvarar för att skilja ut vilka prover som innehåller celler som tyder på att patienten ska behandlas eller utredas vidare. Förutom denna uppgift arbetar du också med laborativa metoder, som exempel kan nämnas olika färgmetoder, immunologiska och enzymcytokemiska tekniker samt molekylärbiologi och flödescytometri, för att framställa de prover som sedan ska bedömas. Denna bedömning sker framförallt med mikroskopets hjälp, men vid vissa undersökningar kombineras den konventionella mikroskoperingen med avancerade datatekniska system. Många cytodiagnostiker assisterar också vid undersökningar och provtagningar. I arbetet ingår också kvalitetsarbete och metodutveckling. Antalet yrkesverksamma cytodiagnostiker är ca 220.

Utbildning

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi är en specialistutbildning, som är inriktad på att ge en teoretisk grund och praktisk träning i att känna igen cellförändringar i kroppens olika organ. Cytodiagnostikernas får också lära sig hur olika prover ska tas, hur de ska hanteras och hur de kan behandlas för att underlätta bedömningen som ofta sker i mikroskop. Huvudämnet är klinisk cytologi och den ettåriga utbildningen finns på Karolinska Institutet. Läs mer på www.ki.se

Utbildningens längd

Magisterutbildning på ett år, 60 högskole­poäng.

Här kan du studera

Karolinska institutet, www.ki.se

Särskild behörighet

För tillträde krävs en slutförd utbildning till biomedicinsk analytiker.

Utlandsstudier

Kontakta Karolinska institutet för mer information, www.ki.se

Blir din svenska utbildning giltig internationellt och tvärtom?

Det är många cytodiagnostiker som under delar av sitt yrkesliv arbetar utomlands. Den svenska utbildningen har ett mycket gott internationellt rykte. Se även avsnittet om utlandsstudier i inledningen för mer information.

Lön före skatt

Medianlönen för cytodiagnostiker är 30 100 kr/mån. De flesta cytodiagnostiker har löner i spannet mellan 26 300 kr/mån och 34 400 kr/mån.

Arbetsmarknaden

För nyexaminerade: Idag liten konkurrens om jobben (det finns fler jobb än utbildade).

För erfarna: Idag liten konkurrens om jobben.

Bra att känna till

Det finns en intresseförening för cytodiagnostiker som heter Riksföreningen för klinisk cytologi. Se www.cytodiagnostiker.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>