Dietist

Dietist

Är du nyfiken på kost och hälsa och att arbeta med människor? Genom att äta sunt kan sjukdomar förebyggas och hälsan återvinnas. Dietister är experter på vad man i en viss situation bör äta för att må så bra som möjligt. Genom att stötta och ge råd höjer dietisterna livskvaliteten för många människor. Samtidigt spar samhället pengar på en friskare befolkning.

Var och hur kan man arbeta som dietist?

Dietister arbetar huvudsakligen med nutritionsbehandling inom hälso- och sjukvården. Det innebär att de förebygger, utreder och behandlar problem relaterade till kost och hälsa, såsom exempelvis undernäring som är vanligt bland äldre och fetma. Dietisten är en del av vårdteamet, och bidrar vid utbildningar av andra yrkesgrupper inom vården i nutritionsfrågor. Allt fler dietister arbetar också i kommunal verksamhet med kvalitetsarbete, till exempel utveckling av rutiner och utbildning samt behandling av enskilda inom skola, barn och äldreomsorg. Dietister arbetar också i forsknings och utvecklingsprojekt kring kost och hälsa, eller inom nutritionsföretag och livsmedelsindustri som produktspecialister. Allt fler dietister driver egna konsultföretag.

Utbildning

Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning med naturvetenskaplig profil med inriktning mot kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition. Du kommer också in på ämnen som näringslära och fysiologi. Ett av de viktigaste redskapen för en dietist är samtal och förmåga att ge och ta emot information. Därför ingår även kommunikation, psykologi och samtalsmetodik i utbildningen. En central del av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen då studenterna under handledning av yrkesverksamma dietister träffar patienter.

Utbildningens längd

Dietistutbildningen är på tre år, 180 högskolepoäng, vilket ger en dietistexamen. Efter examen kan man ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Utbildningen ger dig också möjlighet att fortsätta studera på avancerad nivå. För mer information se www.studera.nu.

Inriktningar & vidareutbildning

Möjlighet till olika inriktningar på avancerad nivå genom magister- eller masterprogram.

Här kan du studera

Dietistprogrammet ges vid Göteborg, Umeå respektive Uppsala universitet.

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar. Matematik B, naturkunskap B och samhällskunskap A (områdesbehörighet 16).

Läs mer om behörighet i avsnittet ”Fakta om högskolestudier”. Kolla med respektive högskola/universitet då variationer kan förekomma!

Utlandsstudier för dietister

Det brukar finnas möjlighet till utbyte med andra länder när du studerar på grundnivå. Kontakta det lärosäte du vill läsa vid för mer information. Se kontaktuppgifter längst bak i boken. Möjlighet till delar av masterutbildning utomlands finns efter genomförd kandidatutbildning. Kontakta det lärosäte du vill läsa vid för mer information. Se kontaktuppgifter längst bak i boken.

Blir din svenska utbildning giltig internationellt och tvärtom?

Det kan vara en bedömningsfråga från land till land, för mer information kontakta lärosätena.

Lön före skatt - Dietist

Medianlönen för en dietist är 26 700 kr/mån. De allra flesta har en lön i spannet mellan 23 500 och 34 000 kr/mån, men dietister i näringslivet kan ofta ha en ännu högre lön.

Arbetsmarknaden

För nyexaminerade: Idag balans på arbetsmarknaden (det finns ungefär lika många utbildade som det finns jobb).

För erfarna: Idag balans på arbetsmarknaden.

Bra att känna till

Dietistyrket ställer höga krav på självständighet, likväl som förmåga till samarbete. En empatisk förmåga, intresse och lyhördhet utifrån olika individers och gruppers behov och situation är centralt i arbetet med kost- och nutritionsbehandling. På www.drf.nu kan du läsa om Dietisternas Riksförbund (DRF) och om hur det är att arbeta som dietist.

Bra länkar

Fråga dietisten
Dietist.se
Arbetsförmedlingen

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>