Journalist

 Journalist

Journalister återfinns bland annat som reportrar och redigerare inom press, radio och TV. En del arbetar också inom information och kommunikationsyrken. Du måste vara snabb, ha gott omdöme, kunna arbeta under stark tidspress och vara intresserad av att följa med i både teknikutvecklingen och i samhällsdebatten. Kontakten med tittare, lyssnare och läsare blir allt viktigare i jobbet.

Var och hur kan man arbeta som journalist?

På större tidningar och inom radio och TV är man ofta specialiserade och sysslar med avgränsade fackområden (politik, ekonomi, sport, kultur, etc).

Många är inte anställda vid någon redaktion utan arbetar som frilansjournalister. Det innebär att de, ofta via egen firma, säljer artiklar eller andra jobb till tidningar, radio och TV på beställning eller utifrån egna idéer. Inom etermedier är det vanligt att program produceras av produktionsbolag som anställer journalister i tidsbundna projekt. Det förekommer också mycket vikariatsanställningar inom mediabranschen. Många vikarier anställs numera via bemanningsföretag.

Journalister som arbetar med webbproduktion kallas i allmänhet webbredaktörer (se även Kommunikationsyrken).

De som har arbetsledande uppgifter kallas vanligen redaktionssekreterare, redaktionschef, nattchef eller nyhetschef. En journalist kan ibland kallas redaktör, men alla redaktörer är inte journalister. Det kan också vara en person som arbetar med andra texter till exempel böcker eller reklammaterial.

Informations- och kommunikationspersonal inom både den offentliga och den enskilda sektorn rekryteras bland annat från journalistkåren.

Utbildning - Journalist

Journalistutbildning på akademisk nivå finns vid flera universitet och högskolor, med olika inriktning, se www.studera.nu. Praktik på tidning, tidskrift, radio eller TV ingår i utbildningen. Många journalister har annan bakgrund – andra yrken, andra utbildningar inom högskolan eller journalistutbildning på folkhögskola (se www.folkhogskola.nu).

Utbildningslängden varierar från ett till tre år. För att lättare få jobb är det viktigt att det finns minst en längre praktikperiod i utbildningen då det ofta är via den man kan få sitt första journalistjobb. Det är enligt uppskattning från Arbetsförmedlingen närmare 70-75 procent av jobben inom branschen som tillsätts via kontakter och inte via platsannonser.

Bra att känna till för dig som vill bli journalist

Journalister arbetar nästan alltid under tidspress. Jobbet måste vara klart vid en bestämd tidpunkt – deadline. Journalister måste kunna uttrycka sig väl i både tal och skrift. Goda kunskaper i engelska räknas numera ofta som ett krav för anställning. En bred allmänbildning liksom kunskaper kring hur samhällets myndigheter och organisationer är uppbyggda och fungerar är också viktigt för att bli kunnig inom sitt yrke som journalist.

Bra länkar

Studentum
Wikipedia
Arbetsförmedlingen
Lönestatistik
AllaStudier
SACO

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>