Kommunikationsyrken

Informatör, webbredaktör, PR-konsult, informationsstrateg, omvärldsbevakare, opinionsbildare, copywriter… många titlar ryms inom kompetens- och yrkesområdet information, kommunikation och media. Kommunikatör är paraplybenämningen som täcker in dessa olika titlar.

Kommunikatören arbetar med att förmedla och forma företags, myndigheter och organisationers budskap. En kommunikatör arbetar både strategiskt och kreativt.

Var och hur kan man arbeta?

Kommunikation-, PR- och reklambyråer

Som kommunikatör på en byrå arbetar man på uppdrag åt en kund som vill ha hjälp med t ex en reklamkampanj eller en PR-kampanj. På en byrå arbetar ofta art-directors (AD), projektledare, copywriters, planners, pr-konsulter och grafiska formgivare ihop.

AD:n är ansvarig för bildidéer och utformning, copywritern arbetar med texterna, plannern med kund och målgruppsunderlag, formgivaren med den visuella utformningen och projektledaren håller samman hela arbetet och kommunicerar även med kunden.

För att arbeta på en byrå krävs det att du är kreativ och gillar att arbeta med projekt.

Privat sektor

Som kommunikatör, informatör, kommunikationsstrateg och marknadsstrateg på ett privat företag arbetar man oftast på informations-, kommunikations- eller marknadsavdelningen. På dessa avdelningar kommunicerar man med omvärlden och samhället i syfte att skapa eller bevara kunder/brukare. Kommunikatören arbetar även med att informera om förändringar och händelser som berör företaget både internt bland anställda men också externt till bland annat media och journalister.

Offentlig förvaltning

En kommunikatör som arbetar offentligt är verksam antingen på en informations- eller kommunikationsavdelning inom kommunen, landstinget, riksdagen eller någon annan myndighet. Inom offentlig förvaltning arbetar kommunikatören med organisationens budskap och varumärke samt att sprida information till framförallt medborgare men även media.

Andra vanliga titlar inom kommunikationsyrket:

  • Projektledare (se registret)
  • Informatör/Kommunikatör

Arbetar med att förmedla och forma företags, myndigheters och organisationers budskap samt att utveckla medarbetarnas kommunikativa förmåga. De arbetar både strategiskt och kreativt.

  • PR-konsult

En PR-konsult hjälper företag och organisationer att bygga relationer och kommunicera budskap och åsikter till allmänheten och beslutsfattare. PR kommer från det engelska ordet Public Relations.

  • Pressekreterare

Pressekreterare kan arbeta inom både den privata och offentliga sektorn och deras främsta uppgift är att sköta kontakterna med massmedia och se till att ”rätt” bild förmedlas i medierna.

  • Webbredaktör

En webbredaktör arbetar direkt mot Internet och intranätet, utvecklar webbplatsen, fyller den med innehåll och ansvarar för att den hålls aktuell.

Exempel på jobb

Flertalet kommunikatörsjobb förmedlas via jobbsajten CareerBuilder.se. Där kan du se vilka olika typer av kompetenser som efterfrågas. Det kan vara en bra inspirationskälla när du funderar på vilken utbildning du ska välja.

Utbildning

Utbildningens längd

En akademisk examen inom medie- och kommunikationsvetenskap/motsvarande innebär minst tre års studier. En kommunikatör kan även ha studerat andra utbildningar t ex samhällsvetenskapliga och kulturvetenskapliga utbildningar.

Inriktningar & vidareutbildning

Som kommunikatör kan man inrikta sig mot bland annat journalistik, media management, samhällskommunikation, intern och extern kommunikation

Här kan du studera

Se www.studera.nu


Särskild behörighet

Grundläggande behörighet men ofta krävs även någon form av särskild behörighet. Se vad som gäller för den utbildning du är intresserad av.

Kolla med respektive högskola/universitet eftersom variationer kan förekomma!

Ska du söka till gymnasiet? Då gäller nya områdesbehörigheter.

Utlandsstudier

De flesta universitet och högskolor har utbyten med lärosäten runt om i världen.

Lön före skatt

Lönenivån varierar beroende på tjänstens svårighetsgrad och den enskildes kompetens och erfarenhet. Löneutvecklingen skiljer sig också mellan olika arbetsmarknadssektorer, det vill säga om du är anställd inom offentlig eller privat sektor. Ingångslönen för nyexaminerade kommunikatörer under 2010 ligger mellan 21 300 kr/mån och 32 000 kr/mån. Ungefär 10 år efter examen är lönen 26 000 -40 000kr/mån. Efter 20 år som yrkesverksam är lönenivån mellan 29 000 -45 000 kr/mån.

Arbetsmarknaden

För nyexaminerade: Idag överskott på arbetskraft (det finns fler utbildade än det finns jobb)

För erfarna: Idag överskott på arbetskraft

Du kan läsa om hur vi bedömer att arbetsmarknaden ser ut om 5 år i vår rapport Framtidsutsikter som släpps med nya prognoser i slutet av november.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>