Receptarie

 

En receptarie är en läkemedelsexpert. Farmacevt är ett samlingsnamn för både receptarier och apotekare.

Var och hur kan man arbeta?

Som receptarie arbetar du ofta kommunikativt kring hälsa och läkemedel. En receptarie är med andra ord en läkemedelsexpert. De allra flesta receptarier arbetar på apotek, vilka utgör en viktig del av hälso- och sjukvården. Receptarier på apotek arbetar med receptexpedition och ger råd och information till kunderna om deras läkemedel. Receptarier ger även råd kring hälsa, samt rekommenderar egenvårdsbehandlingar till apotekets kunder. Många receptarier arbetar som apotekschefer. Som receptarie kan du utföra nästan alla uppgifter på ett apotek. Många av dessa uppgifter regleras via lagkrav, och den som utför dem måste därmed vara farmacevt. Den enda roll på apotek där det generellt behövs högre formell kompetens och där en apotekarutbildning är att föredra, är rollen som läkemedelsansvarig, se beskrivning under apotekare.

På sjukhusapotek ansvarar receptarier, tillsammans med andra farmacevter, för läkemedelsdistributionen från apoteket, samt hur läkemedel ska hanteras och användas. Receptarier på sjukhusapotek arbetar ofta nära sjukvårdspersonalen på sjukhusens avdelningar. Receptarier kan arbeta med specialtillverkning av läkemedel, som vissa cancerläkemedel, sterila läkemedel för sjukhusets behov, eller läkemedel för små barn som måste tillverkas i små doser. Detta kan ske både på sjukhusapotek och på specialiserade företag.

En mindre andel av receptarierna arbetar inom läkemedelsindustrin, framför allt med registrering av läkemedel. Receptarier kan även arbeta med kliniska prövningar och marknadsföring, det senare kan dock kräva kompletterande utbildning.

Som receptarie kan du också arbeta på de myndigheter – framförallt Läkemedelsverket – som bl.a. har till uppgift att granska och kontrollera arbetet inom läkemedelsindustrin och apotek.

För att arbeta som receptarie inom hälso- och sjukvården, inklusive apotek, måste man ha receptarielegitimation. Legitimation ansöker man om hos Socialstyrelsen efter avlagd receptarieexamen.

Det finns idag över 5 000 yrkesverksamma receptarier.

Utbildning

Receptarieutbildningen ger breda kunskaper inom farmaci, kemi och biovetenskap biovetenskap. Laborationer och praktik kompletterar de teoretiska momenten. Du lär dig bl.a. vad läkemedel innehåller, hur de framställs, hur de påverkar kroppen och hur olika läkemedel kan påverka varandra. Detta ger dig kunskaper som behövs för informationsverksamhet och rådgivning kring läkemedel och läkemedelsanvändning.

Utbildningens längd

Receptarieprogrammet omfattar 180 hp motsvarande tre års heltidsstudier inklusive ca 10 veckors praktik på apotek. Gå in på studera.nu för ytterligare information.

Här kan du studera

Receptarieutbildningen ges vid Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet i Kalmar, Umeå universitet samt vid Karlstad universitet. Flera av dessa erbjuder distansutbildning. Gå in på studera.nu för ytterligare information.

Inriktningar & vidareutbildning

Det finns möjligheter att läsa vidare efter receptarieexamen, till exempel mot magister- och masterexamen med olika inriktningar. Umeå universitet har ett apotekarprogram där det finns möjlighet för receptarier med 180 poängs utbildning att läsa vidare till apotekare. Gå in på studera.nu för ytterligare information.

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar.

På Göteborgs universitet, Uppsala universitet och Umeå universitet gäller förutom grundläggande behörighet även Biologi B, Fysik A, Kemi B och Matematik D, områdesbehörighet 11.

På Karlstad universitet gäller områdesbehörighet 11, med undantag för Biologi B och Matematik D. För vårterminen gäller grundläggande behörighet samt Matematik C, Fysik A och Kemi A. Du som börjar på vårterminen inleder med en behörighetsgivande bastermin. På höstterminen följer du sedan utbildningens ordinarie studiegång.

På Linnéuniversitetet i Kalmar gäller områdesbehörighet 12 med undantag från Fysik A.

Läs mer om behörighet i avsnittet ”Fakta om högskolestudier”. Kolla med respektive högskola/universitet då variationer kan förekomma!

Utlandsstudier

 

Det brukar finnas möjligheter till utbyte med andra länder när du studerar. Kontakta det universitet du vill läsa vid för mer information.

Blir din svenska utbildning giltig internationellt och tvärtom?

Receptarieutbildningen finns förutom i Sverige även i Norge och Finland. Som legitimerad receptarie har du möjlighet att arbeta i Sverige, Norge och Finland.

Lön före skatt

På apotek, inom läkemedelsindustrin och inom den offentliga sektorn tillämpas individuell lönesättning. Det innebär att du får lön efter den utbildning du har och den kompetens du visar i ditt arbete.

En nyexaminerad receptarie 2011 anställd på apotek hade en lön på ca 25 000 kr/mån. Medianlönen för en receptarie vid 35 års ålder var 30 000 kr/mån.

Ingångslönen inom industrin för receptarier år 2011 var 27 000 kr/mån. Vid 35 års ålder var medianlönen för en receptarie cirka 38 000 kr/mån.

Ingångslönen för den som valde att arbeta i den offentliga sektorn var 2011 var cirka 25 000 kr/mån för en receptarie. Medianlönen för en receptarie vid 35 års ålder var cirka 30 000 kr/mån.

Bra att känna till

Fram till 2009 ägdes alla apotek av staten, men numera finns ett flertal nya ägare. Marknaden håller fortfarande på att formas, och redan nu ser vi fler apotek, fler arbetstillfällen och spännande utveckling av arbetsuppgifterna för receptarier. Denna förändring har också viss påverkan på karriärmöjligheterna inom myndigheter och läkemedelsindustri. Receptarier har nu dessutom möjlighet att som egenföretagare driva sitt eget apotek.

Arbetsmarknaden

För nyexaminerade: Idag liten konkurrens om jobben (det finns fler jobb än utbildade).

För erfarna: Idag liten konkurrens om jobben (det finns fler jobb än utbildade).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>