Säljare

Säljare är ett utåtriktat arbete som erbjuder många olika karriärvägar. För att bli en skicklig säljare bör du ha sinne för affärer, gilla att arbeta på ett resultatfokuserat sätt och vara bra på att känna av andra människors behov och önskemål.

Det finns olika typer av säljarjobb. Om man jobbar på ett tillverkande företag säljer man varor till återförsäljare, detaljhandel eller till andra industriföretag. Denna typ av försäljning handlar om försäljning mellan företag och handlar ofta om att skapa långsiktiga affärsrelationer. Det är ofta stora pengar och komplexa problemlösningar inblandade både för kunden och för det säljande företaget.

En säljare behöver goda fackkunskaper om sin egen bransch och marknad. Du följer utvecklingen inom ditt område och känner till konkurrenternas varor och tjänster. Arbetar du t ex med industriell försäljning (rådgivande säljare av lösningar/system) bör du vara insatt inom detta område, jobbar du inom IT-försäljning gäller det att kunna data- och kommunikationsfrågor osv.

En trend idag är att du jobbar med försäljning snarare än som säljare. Hela företaget som du jobbar på är ofta involverat i det som säljaren åstadkommer vilket innebär många kontakter för dig både utåt mot kunder och inåt på det egna företaget. Säljarens roll är ofta att ta ansvar för affärsuppgörelsen från början till slut och dessutom följa upp och försöka hitta nya affärsmöjligheter hos den aktuella kunden.

Som utesäljare åker man ut till kunderna för att sälja sina produkter eller tjänster. Det handlar mycket om att lyssna av kundens behov och försöka hitta lämpliga affärslösningar utifrån detta. Som säljare ansvara du ofta för hela ledet – allt ifrån beställning till leverans och uppföljning. Utesäljare har ofta oregelbundna arbetstider och reser mycket i tjänsten.
Som utesäljare kan du jobba som Account Manager, Key Account Manager, Area Sales Manager, Region/kundansvarig eller Projektledare inom försäljning och marknad.

Gemensamt för samtliga titlar är att jobbet bygger på ett långsiktigt och strategiskt arbete där syftet är att skapa en bra affärsrelation på lång sikt – affärer görs mellan människor som litar på varandra. Jobbet innebär oftast att man har ansvar för den löpande kontakten med ett antal kunder, både nya och befintliga. Man utgår ifrån kundens behov och hur dessa kan tillgodoses med hjälp av de produkter och tjänster som det egna företaget erbjuder.

En innesäljare har kontakt med kunderna från sitt kontor. Man tar emot beställningar och säljer produkter och tjänster över telefon och e-post men jobbar även med att ta emot klagomål, ge råd och service. Vissa innesäljare bevakar också leveranser, administrerar transporter och gör fakturaunderlag.

Viktiga personliga egenskaper hos en säljare är god social kompetens och förmåga att lyssna och kunna omvandla kundens behov i lösningar som företaget man jobbar på kan erbjuda.

Exempel på jobb

Flertalet säljjobb förmedlas via jobbsajten CareerBuilder.se. Där kan du se vilka olika typer av kompetenser som efterfrågas. Det kan vara en bra inspirationskälla när du funderar på vilken utbildning du ska välja.

Utbildning

Säljaryrket är brett och arbetsuppgifterna för olika typer av säljare kräver olika utbildningsnivåer. En förutsättning för att bli en bra säljare är att ha ingående fackkunskaper inom den bransch där man ska jobba.

För att bli en bra säljare krävs kunskap inom ledarskap, företagsekonomi, marknadsföring, psykologi, inköp och organisation. Många som jobbar med försäljning har en ekonomisk utbildning. För att få jobb som säljare inom IT-sektorn måste man ofta ha teknisk bakgrund, till exempel en civilingenjörutbildning. Ofta efterfrågas en kombination av teknisk och ekonomisk utbildning och kunskaper inom marknadsföring och beteendevetenskap är ofta meriterande.

Det finns idag ett flertal säljutbildningar med olika inriktning. Du kan studera till säljare både inom ramen för högskola/universitet och via yrkeshögskola.

Det finns flera olika YH-utbildningar (yrkeshögskoleutbildningar) med inriktning mot bland annat försäljning, internationell försäljning, marknadsföring och Account Management.

Vanliga utbildningar är: Civilekonom/Ekonom, Civilingenjör och Högskoleingenjör. Läs mer under de rubrikerna och på  www.studera.nu samt om yrkesutbildningar och YH-utbildningar på www.yhmyndigheten.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>