StuderaSmart-Vikingabåt

Anställningsintervju

När du väl har skickat ditt personliga brev och CV till tjänsten du sökt, hör företaget av sig. Antingen för att säga ”nej, tyvärr” eller ”ja, vi är intresserade och vill gärna höra mer om dig på en anställningsintervju”. I de båda fallen ska du alltid ringa upp. Har du blivit nekad kan du alltid få en extra chans om den tänkta nyanställde hoppar av. Och har du fått ett ”ja”, stort grattis!

Men riktigt så enkelt är det inte. Företaget är klart intresserad och vill få reda på mer om dig. Det kan komma att bli ett par samtal eller mejl redan innan anställningsintervjun – ”klämma och känna” just för att kunna se dig från olika perspektiv. Det är här du måste vara förberedd. Det är nu det gäller. Se ”Ring rätt” samt ”Mejla rätt” i menyn.

Mötesdagen

Vanligen brukar du, tillsammans med din framtida arbetsgivare, bestämma tid och plats för att ses. Kanske träffas ni vid en samlingspunkt såsom ett café, restaurang eller kontorslokal. Tanken är att du ska fortsätta din presentation av dig själv utifrån ditt personliga brev och CV.

Inför intervjun

  • Var förberedd
    Det är viktigt att vara förberedd. Det gäller att läsa på om företaget, dess lediga plats och tanken med annonsen. Läs på deras hemsida, sök i tidningsartiklar och fråga personer om hjälp som är insatta i området.

  • Förutse frågor
    Kom ihåg att rekryteraren är förberedd med frågor som väckts ur ditt personliga brev och CV. Lista dessa egenskaper som får dig att sticka ut från mängden och gör dig redo att besvara dessa. Kom även ihåg att rekryteraren antecknar allt du säger vilket senare bygger till fördjupningar och följdfrågor.

  • Varför denna tjänst?
    En vanlig fråga under intervjun är ”Varför valde du just denna tjänst? Varför vill du jobba hos oss?”. Fundera ut ett ordentligt svar att kunna besvara denna fråga.

  • Öva på att presentera dig själv
    Även detta är en vanlig fråga som garanterat kommer. Försök berätta din livshistoria på ett fängslande sätt. Kanske var du växte upp, dina utbildningar, dina intressen, hur du hamnat just inom det karriärsvalet du står inför nu samt hur du vill utvecklas. Därefter kan du alltid berätta ”Och som person är jag…” där du tar hjälp av ditt personliga brev.

  • Förbered frågor att ställa
    Tänkt i förväg ut frågor som du kan ställa. Det underlättar alltid att ha dem nedskrivna om du skulle tappa ordet. Göm i så fall papperet under din pärm eller CV. Dessa frågor ska som sagt vara lite djupare och bli besvarade på ett mer utförligt sätt än ”ja” eller ”nej”. Var intresserad, nyfiken och visa att du har några följdfrågor.

Strax före intervjun

  • Kom i god tid
    Var gärna före din troliga arbetsgivare och beräkna med eventuella förseningar att ta dig till platsen.

  • Samla energi
    Det är bra att ha ätit en ordentlig middag dagen innan och stadig frukost eller lunch, innan mötet. Lägg dig tidigt dagen innan så att du orkar mer. Även en långpromenad innan intervjun får dig på alerten.

  • Bra klädsel
    En klädsel kan självklart variera från person till person och så klart skiljas från företagskulturer mellan. Tänk dock på att vara propert klädd. Det är alltid bättre att vara ”för” uppklädd då du enklare kan ta av en kavaj, slips eller liknande.

  • Ta med personlig pärm
    Ta med en pärm eller mapp där du placerar kopior av personligt brev, CV, intyg, betyg, papper och penna. Denna ska du efter intervjun föreslå att ge till rekryteraren så att hon eller han har alla dina uppgifter.

Under intervjun

  • Lyssna
    Det är viktigt att lyssna och onödigt för rekryteraren att behöva upprepa sig. Är du stressad: är det bättre att lyssna än att tänka ”nu måste jag lyssna”.

  • Prata i taltempo
    Anpassa ditt taltempo till intervjuaren, men du ska absolut inte tala snabbt. Det är viktigt att prata långsamt så att rekryteraren förstår vad du säger och inte får ett nervöst intryck av dig. Ta gärna pauser och fundera. Det gynnar dig själv då du verkligen hinner tänka efter och personen som frågar ser att du vill svara ordentligt.

  • Hitta varandra
    På samma sätt som din framtida arbetsgivare är ute efter en bra arbetstagare, kollega och medarbetare är du. Våga dela, lyssna, ta.

  • Dina olika sidor
    Berätta om dina starka sidor, gärna i ett exempel från tidigare erfarenhet eller anställning. Och nämn såklart dina svaga sidor för att bevisa att du är medveten om dessa.

  • Sluta med initiativ
    Avsluta genom att tacka och fråga hur följande steg kommer att se ut. När är nästa gång de hör av sig?
StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+