Hitta sommarjobbet

Det finns fler än ett sätt att söka jobb. Det mest effektiva är en kombination av några olika metoder: Arbetsförmedlingen, platsannonser, direktkontakt med arbetsgivaren och nätvärk. Berätta för alla – familj, kompisar, grannar, skolkamrater, chattkompisar och på Facebook att du söker sommarjobb.

Var ska jag börja leta?

Leta i annonser

Börja med att titta i annonserna i olika tidningar och på nätet. På SyoGuidens sommarjobbsavdelning hittar du många användbara länkar. Tänk på att vara ute i god tid. De första annonserna brukar dyka upp redan strax efter jul.

Ta egna initiativ

Eftersom många arbetsgivare inte annonserar efter personal kan det vara bra om du själv går runt och ”knackar dörr”. Ring upp arbetsgivaren och be att få skicka en ansökan eller att få komma och presentera dig. Använd ”gula sidorna” eller eniro för att hitta telefonnummer.

Utnyttja ditt kontaktnät

Prata med så många som du bara känner; grannar, kompisar, släktingar, föräldrar, tränare, lärare med mera. Har du kanske praoat eller praktiserat någonstans, ta då chansen att fråga – du kan aldrig få mer än ett ”nej”!

 

Leave a Reply