College

Har du någonsin funderat på att studera på college i USA efter gymnasiet? Här är i så fall en guide på saker man i så fall bör tänka på och användbara tips.

Den första frågan du förmodligen ställer är: Varför ska jag studera på universitet i USA?

För det första är utbildningen på universiteten i USA av världsklass. De bästa universiteten i USA är bland de högst rankade i hela världen. Men förutom den höga nivån på utbildningen och den otroliga upplevelsen du får om du studerar i USA är själva utbildningen betydligt friare än här i Sverige. Även om många universitet i USA har vissa kärnämnen så har du själv som elev möjlighet att välja vilka ämnen du vill fördjupa dig i på ett helt annat sätt än här i Sverige. I USA har du oftast två år på dig att läsa basämnen för att sedan välja ut vilket eller vilka ämnen du vill specialisera dig på. Detta ämne kallas major och du kan under tidens gång byta major om du ångrar ditt val. Du kan också välja att läsa två major samtidigt vilket är mycket vanligt. Eller så väljer du att läsa ett major och ett minor. Ett minor är ett ämne som du har valt att specialisera dig på men som inte kräver lika mycket arbete och tid som ett major. Läsa ett major och ett minor kan du göra om du vill specialisera dig på två olika ämnen men känner att du inte riktigt har tid att fullt ut göra det.

Genom dessa sena val av ämnen har du tid att prova på alla ämnen genom basämnen för att sedan bestämma dig för vad du verkligen vill specialisera dig på. Detta resulterar i att ditt val förmodligen blir väl genomtänkt och lyckat.

I USA finns det cirka 4000 olika universitet, varav ungefär hälften av dem är fyraåriga. Det finns en blandning mellan kommunala, privata och religiösa universitet i USA och för dig som internationell elev är det lättast att lyckas få scholarship till en privat skola. Detta på grund av att de kommunala skolorna främst riktar sig åt Amerikanska medborgare. Många privata skolor är dock mycket dyra men vi kommer ge dig många användbara strategier för att lyckas få scholarship senare i texten. Det finns alltså en mängd olika scholarship som man kan få.

Texter av Hannes Karlsson

Leave a Reply