Att välja universitet

Att välja mellan alla dessa 4000 universitet är självklart extremt svårt, inte minst för oss internationella elever som inte har någon aning om vilka universitet som finns, vad dessa har för rykte och vad de erbjuder för olika kurser. Ett bra sätt att börja sökandet efter universitet är att ställa några frågor till sig själv:

 

  1. Geografiskt, Var i USA vill jag att skolan ska ligga?
  2. Ekonomiska förutsättningar, vad är jag villig att betala/ år
  3. Storlek, vill jag gå på ett stort eller litet universitet?
  4. Akademiska förutsättningar, hur hög kvalitet vill jag ha på utbildningen, hur seriös vill jag att skolan ska vara, vilka kurser är jag intresserad av att läsa på universitetet o.s.v.
  5. Övrigt, Finns det några sporter jag vill utöva i samband med studierna. Ställ dig först frågan vilken sport du vill utöva. Kolla sedan upp vilka skolor som har ett collegeteam i denna sport. Denna punkt kommer förmodligen drastiskt minska svårigheten av ditt val av skola eftersom inte alla skolor har ett team i den sport som du vill utöva.

När du har tänkt ut en bild av din drömskola är det bara att börja leta. Det finns en mängd böcker som är bra att läsa vid val av college vilket vi kommer återkomma till senare. Du kan också kontakta universiteten via deras hemsida och ställa frågor. Senare kan du också besöka universiteten som du är intresserad av att studera vid. När du är klar med allt ovan så är det dags för dig att göra en lista på olika universitet som du ska söka till. Den listan kan göras på två olika sätt. Det ena och vanligaste sättet är att man väljer ut:

  1. 4 stycken drömskolor
  2. 4 stycken skolor som man troligen kommer in på
  3. 4 stycken säkra val

De 4 säkra valen är skolor som är ekonomiskt säkra, med andra ord, skulle du inte få scholarship till skolan skulle du ha råd att betala för studierna. Viktigt när du väljer säkra val är att även i dessa val välja skolor som har de kurserna som du är intresserad av att läsa.

Det andra alternativet till söklista är att välja ut 20-30 drömskolor och hoppas på att komma in på någon. Det finn ingen maxmängd för hur många skolor man som högst får söka till så varför inte satsa på turen. Vad som kan vara bra med det andra alternativet är att du även i detta fall söker till några få säkra val. Då har du som val att studera på de säkra skolorna om du inte kommer in på de andra eller att söka igen nästa år och hoppas på turen. Under mellanåret kan du samla på dig ännu fler meriter, skriva SAT fyra gånger, skriva TOEFL-test och även uppsats för att öka dina chanser att komma in nästa gång du söker. Mer om saker du kan göra för att öka dina möjligheter att få scholarship återkommer vi till.

Leave a Reply