Uppsats

Olikt de svenska universiteten vill de amerikanska universiteten veta mer om dig än endast dina betyg. För dem är det viktigt att veta att du kommer bidra till skolans ”community”, vara aktiv i elevföreningar, att du har något att tillföra till skolan. De vill få en årskull med elever med varierande bakgrund och intressen, samtidigt som de vill försäkra sig om att du som individ är rätt person för deras skola. Alla dessa saker bedöms till större delen av olika uppsatser.

Common application

Common application innehåller en uppsats som du ska skriva där du får möjlighet att välja mella sex stycken olika ämnen. Ämnena är för det mesta väldigt breda men poängen med dessa uppsatser är att du ska beskriva dig själv, visa på instinkt samt marknadsföra dig själv.

Ett tips till denna uppsats är att inte skriva en hel sida om dig själv inom massa olika områden utan istället fokusera på en eller några få positiva personlighetsdrag som du verkligen vill framhäva. Avsluta uppsatsen med en slutsats om dig.

Supplements

De flesta skolor tycker inte att de kan lära känna dig enbart efter att du har skrivit common application. Dessa skolor ger dig därför två-tre extra uppsatsfrågor som ger dem möjlighet att lära känna dig ännu bättre. Frågorna varierar i ganska stor bredd från skola till skola men några vanliga frågor är:

  1. Hur har du spenderat dina två senaste somrar?
  2. Berätta om ett bra råd som du har fått
  3. Berätta om en händelse som har påverkat dig mycket i ditt liv
  4. Berätta om en betydelsefull person i ditt liv

Det är viktigt att alla uppsatser ger en samlad bild men också att de olika uppsatserna visar olika sidor hos just dig. Du ska helt enkelt sticka ut genom det intrycket du själv väljer att ge.

Leave a Reply