Bra att tänka på

TIPS 1:

Om du som gymnasieelev vill läsa ett år utomlands men inte vill gå om ett år när du kommer tillbaka, finns möjligheten att läsa på en svensk utlandsskola. Du läser på distans men även en egenavgift tillkommer. Har din skola däremot inte denna distanslösning, kan du fråga din skola hur mycket av det du läst/kommer att läsa som kan tillgodogöra dig i dina svenska skolbetyg. Skolverketger upplysning om adress och telefon till utlandsskolorna.

UWC-skolorna (se nedan) kan du läsa till ”The International Baccalaureate” (IB) dvs. den internationella studentexamen som motsvarar de två sista gymnasieåren i Sverige. Den ger behörighet till svenska och utländska universitet.

UWC of the Atlantic, Wales
Red Cross Nordic, Norge
UWC of the Adriatic, Italien
Lester B Pearson UWC of the Pacific, Kanada
Hammer UWC of the American West, USA
Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa, Swaziland
Li Po Shun UWC, Hongkong, Kina
Mahindra UWC of India, Indien
UWC-skolor i Singapore, Venezuela och Costa Rica.

TIPS 2:

Att teckna ett avbeställningsskydd är något vi rekommenderar. Den träder in ifall något oförutsett skulle inträffa och garanterar dig hela eller en del av utgiften tillbaka beroende på när avbeställningen sker. För att vara på den säkra sidan, är det bra om du även ordnar ett försäkringsskydd innan du åker iväg. Detta gör du lättast på Försäkringskassan.

TIPS 3:

Stipendium går att söka och tillfaller oftast fem duktiga studenter med höga kriterier. Dvs. allt från betyg, personlighet och meriter (prestation inom idrott eller näringsliv). Beloppet är 5’000 SEK per student.

TIPS 4:

Ett lyckat år beror på din värdfamilj och kompisar. Men hur bra din värdfamilj än är, hänger det också på dig och din inställning till hur lyckat ditt år blir. Och glöm inte bort att det är din värdfamilj som väljer dig.

Leave a Reply