StuderaSmart-Vikingabåt

Innan du börjar jobbet

Innan du börjar jobba rekommenderar vi stark att du, tillsammans med arbetsgivaren, skriver ett så kallat anställningsbevis. Denna ska innehålla allt det ni kommit överens om.

Har företaget kollektivavtal?

Bland det första du ska göra innan du börjar ett jobb, är att se efter om arbetsplatsen har ett kollektivavtal. Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan fackens och arbetsgivarnas huvudorganisationer. Ett kollektivavtal reglerar vilka arbetsvillkor som ska gälla och omfattar alla personer som jobbar på arbetsplatsen. Här avtalas det bland annat om: lön, övertidsersättningar och försäkringar. Systemet med kollektivavtal ger trygghet och stabilitet både åt arbetsgivare och anställda – då man vet vilka villkor som gäller och hur löneutvecklingen kommer att se ut.

Det finns dock företag och arbetsplatser som inte är anslutna till något kollektivavtal. Då gäller “bara” Sveriges lagar. Det är inte alls säkert att du får samma lön eller övertidsersättning som det funnits ett kollektivavtal.

Det finns ju inga lagstiftade löner i Sverige. Det betyder att du i princip kan få ganska låg lön om företaget inte vill följa kollektivavtalet. Om du arbetar på en arbetsplats där det inte finns något kollektivavtal kan du vända dig till din lokala fackliga organisation för att få hjälp att teckna ett avtal.

Regler för minderåriga!

Vilket jobb du kan arbeta med beror på flera olika faktorer. Om du är under 18 år får du exempelvis inte jobba före klockan sex på morgonen och inte heller ensam. Är du under 16 år får du inte stå i kassan – och samtycke med dina föräldrar krävs för att du ens ska kunna skriva på anställningsavtalet.

Allmänna regler

Om du inte följer Sveriges lagbok för hur du går tillväga med jobb, finns det risk för att du inte kan ta ut lön. Därför rekommenderar vi att du tar en titt på underflikarna.

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+