Högskoleprovet

Vad skoj att du vill göra högskoleprovet! Högskoleprovet erbjuder en jättebra väg att nå din drömutbildning. Med resultatet från högskoleprovet kan du söka dig in till en särskild ”sökandekategori” vid Sveriges högskolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner. Därmed kan du öka dina chanser att bli antagen. Högskoleprovet hålls två gånger per år, en på våren och en på hösten. Vid varje tillfälle är det fler än 60’000 personer som skriver det. Om det är första gången som du ska skriva högskoleprovet, finns det en mängd praktiska saker som är bra att ha koll på – så passa på att spana in vår information om hur högskoleprovet går till. Vi ger även tips och berättar om våra egna erfarenheter från högskoleprovet. Vi tycker att det bästa sättet att förbereda sig inför provet – och samtidigt få en bra uppfattning om hur det går till –  är att göra gamla prov.

Förändringar av högskoleprovet

Inga förändringar av Högskoleprovet har skett. Senaste förändringen gjordes hösten 2011 där provet bytte struktur: dvs. provet börjar med (PP2) Provpass2 och slutar med (PP5) Provpass5. ”Provpass1” ingår ej i provet. (PP2)= Kvantitativ del, (PP3)= Verbal del, (PP4)= Kvantitativ del och (PP5)= Verbal del.

Högskoleprovet utomlands

Vissa svenska skolor i Europa anordnar högskoleprovet. Det går inte att få göra provet i andra världsdelar. Högskoleprovet måste skrivas samtidigt, oavsett var i världen du är, för att klara kraven på sekretess. Detta är då av förklarliga skäl inte möjligt vid stora tidsskillnader. Inga ambassader eller konsulat kan anordna högskoleprovet.

Det kan variera mellan olika provtillfällen vilka skolor som anordnar högskoleprovet utomlands. Men det är exakt samma prov som det ordinarie högskoleprovet och det ges samma dagar.

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+