StuderaSmart-skärgård

Föredragsteknik

Föredragsteknik. Många verkar tro att vissa är födda talare, att föredragsteknik sitter i generna och att det knappt går att träna sin retoriska förmåga. Många har helt enkelt fel, alla duktiga talare har en gång varit nervösa och misslyckats, skillnaden är att de har bestämt sig för att utvecklas. Genom att ha läst denna inledning har även du börjat din vandring mot en imponerande föredragsteknik. Följer du våra råd vågar vi lova att du snart kommer att vara vida överlägsen de flesta du känner – och föredragen blir roliga att hålla.

Föredragsteknik – Förberedelser

Det stora problemet som brukar uppkomma vid föredragshållande är nervositet. Nervositeten uppkommer för att du känner dig osäker i situationen. Du förstår säkert därför att förberedelserna är allt om du vill slippa för mycket nervositet. Nedanstående punkter kan vara bra att tänka på till din förberedelse av föredraksteknik:

  • Vad är syftet med mitt föredrag? Ska det vara argumenterande, analyserande eller kanske informativt? Ibland kan syftet vara att väcka känslor hos publiken snarare än att föra fram informationen medan det i andra fall är helt tvärtom.
  • Du ska kunna ditt ämne utan och innan. Vi har sett tragiskt många föredrag där talaren kommer upp med ett papper, läser i princip av det och kan inte svara på frågorna som ofta kommer efter. Att kunna ditt ämne bra gör dig också tryggare och friare under föredragets gång och detta märker publiken. De får mer respekt för dig och det du talar om och du får dem att lyssna.
  • Tänk KISS (Keep It Simple and Short). Detta är en klassisk regel när det handlar om föredrag och tal. Ta bara med väsentligheter i ditt föredrag och gör det inte för svårt. Använd ditt eget ordförråd och undvik sådant som är svårt att förstå och komma ihåg. Hur ska din publik förstå och komma ihåg något som du som är insatt har svårt att komma ihåg och förstå?
  • Var en perfektionist. Skriv ner hela ditt föredrag och lär dig det utantill om det är viktigt. Sedan gäller det att stå hemma framför en spegel och träna med en klocka tills du känner dig säker på föredragets innehåll. På själva föredraget ska du som mest ha med dig några få stödord och dessa ska bara användas om du tappar bort dig.
  • I böcker om mental styrka står det att man måste våga förlora för att vinna och detta stämmer även vid föredrag. Tänk igenom konsekvenserna av ett misslyckande. Ofta överdramatiseras konsekvenserna rejält och detta gör dig nervös. Vi ska här presentera ett mardrömsscenario. Du tappar bort dig mitt i föredraget, blir nervös och börjar svettas. Du känner att du misslyckats helt men vad händer sedan? Det är knappast någon som kommer komma fram och håna dig efteråt. Din publik kommer bara att tycka synd om dig och sedan kommer de att gå vidare i sina liv och glömma bort din insats. Du däremot tror att alla snackar om dig och att ditt misslyckande snart är känt. Vi har misslyckats många, många gånger och vi kan intyga att konsekvenserna sällan blir större än våra egna tankar om våra insatser efteråt och därför vågar vi misslyckas.

Föredragsteknik – Kort innan föredraget

Nästa steg i föredragsteknik är när föredraget närmar sig. Du ska innan dess ha följt ovan nämnda råd och känna dig väl förberedd. Du kommer ändå att vara lite nervös och för att motverka detta kan det vara bra att hela morgonen berätta för dig själv vad bra detta kommer att gå och hur väl förberedd du är. Det kanske låter konstigt men du kan faktiskt övertyga dig själv med dessa meningar och minska nervositeten.

Föredragsteknik – Under föredraget

Föredragstekniken under själva föredraget kan sammanfattas med tre vapen som ska göra ditt föredrag bättre än andras:

  • Blicken. Du ska alltid ha ögonkontakt med någon när du pratar. Det är viktigt att du avslutar en mening innan du byter person att ha ögonkontakt med, annars finns risken att du ser osäker ut och bara flackar med blicken. Genom att hålla ögonkontakt med publiken får du dem att lyssna och känna sig delaktiga. Om du står framför en grupp med någon som ska utvärdera ditt föredrag (exempelvis en lärare) är det viktigt att du inte bara håller ögonkontakt med denne.
  • Rösten. Många som håller dåliga föredrag missar detta vapen. Det första felet många gör är att de talar för fort. Detta innebär att det blir svårt för publiken att hänga med och publiken märker att du är stressad och nervös. Därför är det smart att du pratar överdrivet långsamt när du tränar då tempot automatiskt kommer att höjas lite under föredraget. Råd nummer två är att våga ta pauser. Planera innan precis var du ska ta konstpauser och våga vara tyst ett par sekunder ibland. Då hinner publiken smälta det du har sagt och de kan samla sig för att klara av att ta in mer information. Det hjälper även dig att hålla ett lugnt tempo i ditt föredrag. Det sista rådet är att variera rösten. När man ska leda en grupp bråkiga barn är en klassisk metod att börja viska för att få dem att lyssna och det är lite samma sak när du håller föredrag. När du varierar rösten får publiken känslan av att det kommer något nytt nu och de lyssnar mer. Röstvariationer gör även föredraget mer levande och berör publiken mer.
  • Kroppen. Med kroppsspråket förstärker du det du säger och gör ditt föredrag intressant. Gestikulera mycket och var inte rädd för att gå omkring i salen. Genom att ta några steg får ditt föredrag variation och dina åhörare tycker att det är spännande och lyssnar. Att med armarna gestikulera och peka på saker är också bra och ger ditt föredrag mer liv. Kom ihåg att din publik lyssnar om de är intresserade, och de blir intresserade om du är intressant i ditt sätt att presentera din information.

Föredragsteknik – Efter föredraget

Utvärdera hur du tycker att föredraget gick. Har du utvecklat din föredragsteknik? Det är viktigt att du skriver ner vad som gick bra och mindre bra. Kom ihåg att detta föredrag oavsett hur det har gått har gett dig mer erfarenhet och gjort dig till en bättre talare.

  • Kom ihåg att det bara är du som vet vad föredraget ska innehålla. Det gör alltså ingenting om det inte blir precis som du har tänkt dig så länge ingen märker det.
  • Alla blir nervösa! De som är duktiga på att hålla föredrag kan dock kontrollera sina nerver och visar inte att de är nervösa. Det finns vissa beteenden som tydligt signalerar att du är nervös (darrningar, upprepade rörelser, pillande med pennor etc.) och genom att veta vad just du gör kan du träna bort det.
  • Smila! Genom att le ser du avslappnad ut och verkar trygg och säker i situationen.
  • Gör föredraget personligt och rörande. Ta exempel från ditt eget eller din närmaste omvärlds liv för att väcka känslor i publiken.
  • Knyt ihop säcken! Det är snyggt när inledningen knyts ihop med avslutningen. Det kan vara att man upprepar fraser i början och slutet av föredraget, att man ställer en retorisk fråga i början och besvarar den i slutet eller att man kommer med ett påstående i början och drar en slutsats om det i slutet.
  • De första trettio sekunderna är den viktigaste delen av föredraget. Det är då du vinner eller förlorar publikens intresse. Se därför till att ha en intresseväckande inledning. Du kan komma med ett påstående som är intressant, provocerande eller roligt. Du kan höja rösten eller viska, ja egentligen är det bara din fantasi som sätter gränserna. Enda regeln är att du inte får börja med ”Hej, jag ska prata om…” för det är TRÅKIGT.
  • Säg aldrig ”öhh” eller” liksom” i dina föredrag. Detta kan vara väldigt svårt att träna bort men upprepande av dessa ord låter inte bra i ett föredrag.
  • Intala dig själv att föredrag är roligt, att det är en chans för dig att visa vad duktig du är både på att hålla föredrag och på ditt ämne.
  • Träna, träna, träna och träna lite till. Precis som allt annat kommer föredragstekniken absolut inte gratis.
StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+