Fyr_skärgård

Högskoleprovet -Tips

Innan du börjar att läsa dessa tips, rekommenderar vi dig att läsa ”Hur går det till?” för att få en inblick i Högskoleprovet. När detta är gjort, kan du få lite mer information via länkarna här till höger. Där kan du läsa om alla olika delarna som högskoleprovet består av.

Sätt dig ner i lugn och ro, för att läsa dessa enkla tips. Det kan alltid vara bra att tänka igenom vad dessa tips verkligen innebär. Tipset är ”allmänna” – men du unik – i ditt sätt att vara och tänka, så fundera på vad just du behöver utveckla.

Ta det inte för seriöst

Se på högskoleprovet som en rolig erfarenhet, inte som din ultimata och enda chans att komma in på drömutbildningen. Förbered dig väl innan men försök att bara se provet som en rolig grej när du gör det. Går det bra så är det ju skoj, och annars får du ju en ny chans igen ändå. Högskoleprovet går att skriva två gånger per år, som du vet.

Slarva inte

Du märker under provets gång hur lång tid de olika delarna tar. Eftersom tiden är knapp, lönar det sig att hålla huvudet kallt och undvika slarvfel. Ofta är frågorna lurigt ställda. Det gäller därför att läsa noggrant och inse vad provet egentligen frågar efter.

Fastna inte

Att lägga dyrbar tid på uppgifter som du inte vet svaret på är meningslöst. Hoppa istället över dessa uppgifter, markera dem i häftet och gå sedan tillbaka när du har löst de övriga uppgifterna. Kom ihåg att felaktigt svar inte ger poängavdrag. Gissa alltid om du är osäker, chansen för rätt svar är hyfsad stor, ca 20 – 25%.

Markeringar

Ett annat viktigt tips är att markera. Om du vet att du har hoppat över en uppgift under provet, glöm då inte att hoppa över dess svarsruta i svarshäftet annars riskerar du att markera hela provet fel. Exempelvis om du hoppas över uppgift 8 är det viktigt att du inte markerar svaret på uppgift 9 i svarsrutan för uppgift 8.

Ge inte upp

De första gångerna du gör högskoleprovet är det inte säkert att du får ditt önskade resultat. Granska de delar som både gick bra och dåligt. Detta ger dig en helhetsuppfattning om vad som behöver tränas mer på inför nästa prov om sex månader.

Träna på gamla högskoleprov så att du känner dig säker på provets innehåll. Du kommer säkerligen att hitta lösningsmetoder som passar just dig. Kom ihåg att detta inte är ett vanligt prov. Det räcker inte att träna veckorna innan, tro oss, vi har gjort provet vi också. Det enda som duger är att träna successivt under hela året genom att läsa böcker, tidningar och lösa kluriga mattetal.

Veckorna innan högskoleprovet

Ta reda på var provet kommer att äga rum, hur det kommer att ske och var allmänt beredd på omgivande faktorer. Packa tidigt allt du behöver. Det är bra att ha flera blyertspennor, suddgummi, legitimation (behövs för att få göra provet) samt linjal. Sov mycket hela veckan, en utvilad hjärna tänker bättre.

Provdagen

Ät en ordentlig frukost, gärna gröt och fullkornsbröd. Glöm inte packningen och framförallt inte legitimationen. På vägen dit kan du tänka positiva tankar och övertyga dig själv om att detta kommer att gå bra. Gör bara ditt bästa så ordnar det sig!

Oavsett hur det sedan går, ska du belöna dig själv för att du har orkat med att genomföra det mentalt krävande provet. Gå på bio med dina vänner eller varför inte köpa den där tröjan som du så länge velat köpa.

Med dessa enkla tips har du redan fått en bra start på din väg mot ett bättre högskoleprovsresultat!

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+