Motivation & Stresshantering

“Nästa år ska jag få full pott, inte det här året!” har du säkert hört någon säga i din närvaro. Det personen egentligen menar är ”nästa år ska jag ta itu med mina problem, inte nu”. Är du en av dem? Eller är du en som satsar från spädsäng till gravsten? Känner du att detta tar för mycket av din kraft, orkar mindre – har svårt att koncentrera dig? Oavsett vem, lönar det sig att läsa dessa råd. Kolla om du hänger med och höj förhoppningsvis din prestation på jobbet eller i plugget!

Stress

Stress kommer till oss alla olika mycket, och oavsett om vi vill det eller inte. Lustigt nog klarar vissa att hantera stress bättre än andra: ibland p.g.a. fysiska skäl – ibland bara på felprioriteringar, missbedömningar och brist på motivation. Till dig som känner stress, eller som vill förhindra detta – hoppas vi kunna hjälpa dig med rent praktiska och mentala åtgärder. Och till dig som inte känner stress alls, men vill prestera ännu bättre – följ även du dessa råd.

Inställning & mål

“Jag ska få toppbetyg… ” eller “Jag ska verkligen lyckas med mina arbetsinsatser… här och nu, inget annat!”. Tänker du på detta sätt har du redan uppnått halva ditt mål! Den mentala biten har större betydelse än du tror. Likt sport där fokus kombinerat med ansträngning krävs för resultat, finns likhet med betyg, jobb och andra målsättningar i livet. Men vad menas egentligen med ”den mentala biten” och vad ska jag göra? Här följer en karta över det mentala.

  • Målsättning
    Skapa mål som du efter en tidsperiod, från två månader till ett år, ska ha uppfyllt. Sätt upp rimliga målsättningar som samtidigt ger dig utmaning. Kom ihåg: en tuffare utmaning ger ett bättre misslyckat resultat än ett lägre, lyckat mål – samtidigt gäller det att sitt mål. Tänk först ut din viktigaste målsättning och varför du väljer det. Vad ska jag förbättra? Behövs ändringen/förbättringen verkligen för stunden? Och vad behövs om tre år? Kanske förbättra din kondition, öka mitt ordförråd i franska eller få mer gjort på jobbet? Ta en utmaning i taget. Börja smått för att sedan storsatsa och lyckas!

  • Fokus
    Börja nu! Det är aldrig försent. När ska du annars förbättras och lyckas? Att skjuta fram din utmaning gynnar dig inte. Du behöver ju detta nu och nästa mål till året efter. Att vänta innebär fler mål… Tid är förändring och förändring framgång!

  • Drivkraft
    Känn dig stolt som bestämt dig för att lyckas med dina mål. Fortsätt att öka din prestation: längre löpsträckor, fler franska ord, prata engelska varje gång du duschar! Fortsätt och gör det till vana. Du märker snabba resultat!

  • Vila & Avkoppling
    Att vara utvilad är minst lika viktigt och inte heller något vi anser vara problematiskt – vi kan ju alla sova, eller hur? Lägg dig därför tidigt för att orka med. Jobba istället flitigare – tidigare under dagen – innan din hjärna tagit slut på krafter – detta för att hinna med både jobb och vila! Kom ihåg: TV-tittande gör dina ögon trötta och anstränger din hjärna. Titta därför aldrig på TV innan du bestämmer dig för att jobba/plugga. TV som avkoppling kan vara en belöning efter en lång arbetsdag och efter det att du nått ditt mål för dagen. Dietister och läkare rekommenderar självklart avkoppling med jämna mellanrum samt mellanmål innan nya projekt – dels för återhämtning, dels för mental förberedelse.

Planering

Att planera är en viktig del av sitt liv. Med en almanacka kan du slippa de där sena och uttråkande kvällarna – och få mer tid för annat.

  • Dela upp arbetet
    Dela upp arbetet såväl arbetsuppgifter som prov. Läs respektive jobba, kanske 30 % för varje gång istället för ”5 – 5 – 90”. Du lär dig mycket mer genom att “småläsa”, helst inom perioder av 45 minuter. All tid över denna, försvinner din inlärning automatiskt då hjärnan är i fullgång med att lagra informationen du just läst. Dessutom hinner hjärnan återhämta sig mellan varje 45-minuterspass, under varje kvarts paus. Så kort sagt, genom att dela upp arbetet förbättrar du samtidigt din inlärning och planering. För dig som jobbar har denna 45min-regel även stor betydelse. För att din hjärna ska orka och faktiskt prestera på topp, bör du ta bestämda pauser – men se upp för att gynna dig för många… Håll dig till 45 eller 55 minuters arbetsrutin – hjärnan och kroppen behöver få röra, vila och släcka sin törst. Drick gärna vatten, helst 2 dl i varje paus för att kompensera hjärnans vätskeförbrukning så att du känner dig redo inför nästa pass.

  • Att göra en lista
    När du planerar ska du sätta upp rimliga mål; inte för mycket och inte för lite. Självklart beror ju detta på vilken ambition du satsar på. Skriv ned en “att göra lista” med högsta prioritet överst i fallande skala. Det vill säga, senare inlämningar kan vänta medan inlämningsarbetet tills imorgon är viktigast. Har du tid över kan du alltid börja med något nytt.

  • Mål
    Ditt mål är att stryka alla de punkter du har satt upp på din ”att göra lista”. Lyckas du, borde du känna dig stolt och kanske belöna dig själv med något du tycker är kul: sport, fritidsintresse eller varför inte vila ut efter en lång arbetsdag med vänner?

Studieteknik

För dig som pluggar, går planering och studieteknik hand i hand. Men även kvaliteten av inlärandet spelar stor roll för betyget. För att få A eller i alla fall större chans att få det – bör du öka din läshastighet, förbättra din minnesförmåga och även ditt sätt att anteckna. Mer om detta finns under Studieteknik.

Konsten att smöra

Att ”smöra” för lärare eller sin chef är fel. Du ska smöra för dig själv! Du ska ju ha A eller bli befordrad. Visa då det; att du är inriktad, målmedveten och vill ha ditt nya jobb! Självklart underlättar alltid ett leende och en positiv inställning till dagen. Men visa att du bryr dig, vill och kan. Ta av dig mössan innomhus, håll deadlines och gör som föreståndaren säger så slipper du missförstånd.

  • Var positiv, inte överdriven
    Har du kul och känner att du får ut mycket av dagarna, har även din lärare/chef en rolig stund och framförallt lyckats som ledare! Det gäller att se det positiva i saker och ting. Bygg fram glädje med ett öppet sinne för dagens alla stunder som bara väntar att ge dig en toppendag!

  • Visa dig – visa din nivå
    Vet du att din föreståndare är sträng och ordentlig, passar sig inte en kram direkt. Ett glatt humör kombinerat med tydliga indikationer på vad du vill få ut av dagen eller stunden, räcker långt och fungerar i många sammanhang. Visa genom att hålla deadlines, var lite extra nyfiken vid möten och håll ett glatt humör. För dig som studerar; räck upp handen lite mer, spendera mer tid på att korrigera och skriva uppsatsen – var lite extra påläst inför nästa lektion

Lycka till!

Hoppas att dessa råd gav dig lite mer kött på benen. Är det något du undrar över är du alltid välkommen att höra av dig till oss. Låt oss även höra hur det gick för dig

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+