Studieteknik

Studieteknik är metoder och tekniker som studenter använder i syfte att underlätta och förbättra sin egen inlärning av kursens teori. En bra studieteknik är viktigt för dina studier och nyckeln till höga betyg. Genom att hitta en teknik som passar just dig, kan du göra studierna roligare och framför allt mer effektiva. Självklart varierar studieteknikerna från person till person, så var ihärdig och ge inte upp om den teknik du testar till en början inte fungerar.

studieteknik

Olika människor lär sig saker på olika sätt, man brukar kalla det för olika lärstilar. De tips och råd som finns här är allmänna och allt behöver inte stämma för dig. Men försök att hitte din egen studieteknik! För att nå bästa resultat i studierna måste du ta dig tid att reflektera över din studieteknik och upprätta en individuell studieplanering. Är du osäker kan det vara en god idé att gå igenom ditt förslag med en studievägledare för se om det verkar rimligt.

Med bättre studieteknik kan du…

 • Fördubbla din läshastighet: medelsnabb läshastighet är ca 250 ord/min, en snabbläsare läser ca 1000 ord i minuten. Lär dig mer under en kortare tid, få mer tid till annat (kanske repetition inför provet) och öka dina chanser till ett bättre betyg.
 • Förbättra ditt minne: många kan utveckla sitt minne. Det betyder inte nödvändigtvis övning, snarare om inlärningsprocessen.
 • Anteckna på ett bättre sätt: Anteckningar hänger ihop med bättre inlärningsförmåga och din inlärningsförmåga med ditt minne. Så genom att skriva på rätt sätt kan du hjälpa din hjärna att prestera bättre.
 • Föredragsteknik: Att kunna hålla en bra redovisning och tala inför andra personer, är en bra egenskap att kunna. Många situationer i ditt liv framöver kommer att innehålla allt från födelsedagar till företagspresentationer. Ett fint tal eller en proffsig presentation kommer att ta dig långt i livet och uppskattas alltid av andra.

 

StuderaSmart

2 reaktion på “Studieteknik

  • Hej Jasmin!
   Jag håller med om att det kanske inte är rimligt eller ens önskvärt att uppnå. Dock finns det två dimensioner på frågan: läshastighet (ord per minut) och förståelse. Vissa hävdar att världens snabbaste läsare kan läsa 4700 ord per minut med en förståelse på 67%. Att nå 1000 ord per minut är inte omöjligt, vissa studier indikerar att 1% av befolkningen kan läsa så fort redan nu och att det absolut går att träna upp.

   Ha en trevlig helg!

   Hälsningar, Jacob

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>