Minnet

Minnet – under inlärningen

Minnet är en fantastisk mekanism som ofta används väldigt dåligt. Många kan utan paus sätta sig och plugga under flera timmar i sträck. Studier har visat att vi minns bäst i början och slutet av en inlärningsperiod. Alltså, om du pluggar i korta pass så kommer du att få många starter och slut vilket gör att du lär dig mycket. Om du aldrig har läst något tidigare orkar din hjärna att koncentrera sig på texten du ska plugga i ungefär 45 minuter. Efter dessa 45 minuter kommer du att komma ihåg ungefär 75% av det du läst. Om du överskrider denna gyllene 45-minutersgräns kommer minnet snabbt att sjunka ner mot 40 %. För att undvika detta bör du dela in dina studier i pass om fyrtiofem minuter. Mellan passen bör du ta en paus på omkring 15 minuter. Under dessa pauser behöver hjärnan syre och därför kan det vara bra att ta en promenad utomhus. Det är viktigt för minnet att hjärnan får vila. Om du utnyttjar detta till fullo kommer din hjärna att orka arbeta flera timmar i sträck med dessa inplanerade pauser!

Minnet – efter inlärningen

Även om du har varit väldigt fokuserad under inlärningen så kommer kunskaperna att försvinna snabbt om du inte repeterar dem. Ett dygn efter inlärningen har du, om du inte repeterat, glömt bort 80 % av det du läst in! Om vill att minnet ska komma ihåg det du läst, bör du repetera fyra gånger.

Första gången tio minuter efter inlärningen eftersom det är då du kommer ihåg allra mest. Andra repetitionen efter tjugofyra timmar, tredje repetitionen efter en vecka, och en sista repetition en månad efter.

Gör du detta så kommer du att minnas det du lärt in för livet. Självklart är det så att du ofta inte börjar plugga till ett prov sex månader innan men en riktigt bra start är att du renskriver alla dina anteckningar från dagen innan. Detta ökar minnet.

Minnestekniker

För inte så längesen, talades det på radion om en man på som kunde 34 818 decimaler av talet pi(π). Programledaren frågade honom hur han kunde komma ihåg så många tal, och mannen svarade att han associerade varje tal med något föremål. En lysande minnesteknik! Hjärnan tycker om att koppla samman saker med varandra.

Ett bra sätt att göra detta på är att hitta på en historia om det ord eller den siffra du ska komma ihåg. Det finns några olika saker som gärna får prägla dina historier:

  1. Din korta historia får gärna vara absurd. Gör historien humoristisk eller rent ut sagt löjlig.
  2. Sex är alltid bra att ha med i historierna. Människan har en tendens att komma ihåg historier när detta tema är inblandat.
  3. Historierna som du visualiserar ska vara färggranna och fantasifulla.
  4. Framförallt ska historierna innehålla så få andra saker än de du ska komma ihåg.

Exempel

Om du exempelvis ska komma ihåg orden: fotboll, flicka/blod och sjö/mark, passar sig kanske denna historia.

”Fotbollen träffade flickan så hårt att blodet bildade en sjö i marken.”

Den är överdriven, absurd, hemsk och innehåller nästan bara de ord som du skulle komma ihåg.

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+