StuderaSmart-Vikingabåt

Personligt brev

När du söker ett jobb kommer du vara tvungen att lämna uppgifter om dig själv. Antingen digitalt eller med hederligt frimärkesbrev. Det finns olika sätt och regler som detta ska göras på – men kort går det ut på att lämna ett personligt brev samt ett CV till din framtida arbetsgivare. I ett CV skriver du vad du gjort medan man i ett personligt brev berättar vad du lärde dig av jobben. Beskriv alltså dig själv som person, lyft fram dina positiva sidor och berätta varför du söker till detta jobb – och varför just du är perfekt för jobbet.

Nedan följer en instruktion av brevet i följande ordning: inledninghuvudtext och avslut. Tänk på att även ha en tydlig struktur.

Struktur

Du skriver ditt namn, adress, telefonnummer och mejl uppe i det vänstra hörnet. Därtill, ska du skriva kontaktpersonens namn, företag samt mejl under dina uppgifter. En rubrik ska läggas till. Vanligtvis brukar det vara tjänstens namn men kan även bytas till mer familjärt korrekta, exempelvis ”Hej Anders”.

Att skriva personligt brev

Inledande stycke – motivation & intresse

Detta stycke ska fungera som en ”teaser” med uppgift att fånga läsaren som ska lockas att läsa vidare. Beskriv dig själv på några få meningar, var positiv och visa entusiasm för jobbet. Här ska du berätta om dina egenskaper, drivkrafter och varför just du ska anställas. Motivationen kanske lyder:

 • En koppling till jobbet
  Du har kanske tidigare erfarenhet från en liknande sysselsättning och funnit något som tilltalar dig, detta är vad du vill göra, ditt kall – därför vill du jobba hos just det sökta företaget.

 • Visioner
  Du har en vision om vilken roll du kommer att ha framöver på en arbetsplats – likt den du söker till. Det kanske finns det något du finner extra intressant bland de arbetsuppgifter som står i jobbannonsen.

 • Sociala aspekter
  Alla jobb kanske inte bjuder på möjlighet att fördjupa sig eller göra karriär i. Men de kan ändå bjuda på en behaglig, social arbetsmiljö. Du kanske gillar människorna som du kommer i kontakt med, eller mängden sociala kontakter.

 • Arbetsmiljö
  Kanske passar miljön arbetet utförs vid väldigt bra till vad du uppskattar och trivs med. Om det är utomhus, i skärgården, i city, eller kräver viss fysisk aktivitet.

 • Meningsfullhet
  Du kanske tycker att en viss typ av jobb får dig att känna som att du gör skillnad. Att du gör något viktigt som är betydelsefullt för många.

Inledande stycke – personlighetsdrag

Som person kanske du har några av nedan nämnda egenskaper. Undvik dock att rada upp dina personliga drag. Presentera dem istället sammanvävt med ett exempel från tidigare erfarenhet. Komihåg att inte skriva för långt – max ett stycke.

 • Social
  Du trivs bland folk, gillar att samtala och att möta främmande personer stör dig inte det minsta. Beskriv något socialt du har gjort, exempelvis servitör, funktionär, underhållare med mera.

 • Organiserad
  Du gillar att hålla koll och ordning. Använder dig av planerat material för att undvika fel. Exempel utifrån tidigare erfarenheter kan vara planläggning av tidningstryck eller arrangör av events med mera.

 • Noggrann
  Du lägger märke till saker som andra inte ser och ser gärna till att det blir korrekt utfört för bästa möjliga slutresultat. Exempelvis kan du ha en tidigare erfarenhet från att läsa igenom texter innan publicering eller granskning av tidigare skrivet material.

 • Pedagogisk
  Du gillar att förstå dig på människor och deras tankar för att på enklare sätt kunna kommunicera till flera människor. Erfarenheter som dessa kan vara att lära ut saker i skolan via presentationer, övningar, skrifter med mera.

 • Beslutsam
  Du tar din gärna an en ledarroll med egenskapen att lyssna på argument och utifrån dessa handla för att ta realistiska beslut. Erfarenheter kan exempelvis vara att du tidigare suttit i en styrelse, haft huvudansvar för en tidning och grupp av människor.

 • Empatisk
  Du känner av hur personer i din omgivning verkligen mår och lyckas tala till dem på ett personligt plan genom att lyssna och även framföra det som personen vill höra. Exempel kan vara att du allmänt har lätt att förstå dina vänners problem och gärna hjälper till i oförutsedda situationer.

 • Praktisk
  Du kan snabbt lösa ett problem, både temporärt och långsiktigt. Du ser även till att få det gjort kanske med hjälp av andras hjälp. Exempel kan vara allt från såväl handgjorda saker till mer planeringsmässiga.

 • Övergripande
  Du ser helheten i saker och ting. Du tänker på hur det ska fungera tillsammans och har lätt för att bedöma det finns något grundläggande fel. Exempelvis har du tidigare hjälpt till att förändra och driva på projekt i en annan riktning med goda resultat.

 • Detaljinriktad
  Du gillar att förstå dig på hur saker och ting fungerar när det kommer till små detaljer. Du läser dig gärna till saker, fixar och donar med ett särskilt starkt intresse för något. Mer som en hobby du villigt berättar för andra.

Huvudtext

Berätta om din lärdom från tidigare anställningar och erfarenheter du använt dig av som är relevanta för även denna tjänst. Var ärlig och personlig – det är därför det heter ”personligt brev”. Skriv gärna om ditt privatliv, hur din livssituation ser ut och huruvida du är flyttbar om tjänsten kräver så.

 • Erfarenhet
  Kanske besitter du en kunskap om vad som kan förbättras med företaget. Företaget behöver dig just för detta och du låter dig bli deras ”cutting edge” i området. Du har kanske gått någon kurs eller har tidigare livserfarenhet som just får företaget att falla för dig. Presentera i så fall din vision i början och berätta din idé om vad som kan göras istället. Det kan även vara ett djupare samtalsämne på anställningsintervjun, men avslöja inte allt förrän du vet att du blir anställd. Det kan vara svårt för dig att spegla din relevanta erfarenhet för jobbet om du är ung och om detta kanske är ditt första jobb du söker till. Men fokusera då på att besvara frågan varför jobbet intresserar dig samt skrivknepen under denna.

 • Aktiviteter och Sommarjobb
  Du har kanske lärt dig från ett flertal endagsaktiviteter såsom att vara funktionär i tävlingar och har på så sätt erfarenhet av att jobba med människor. Eller kanske har sommarjobb sedan tidigare gett dig insikt i någon annan arbetsuppgift än själva jobbet i sig.

 • Förtroendeuppdrag
  Om du har organiserat någon aktivitet i en sport eller annan typ av klubb så kan du beskriva det kort, säga hur det gick, vad du lärde dig, och vad det inspirerade dig till. Kanske insåg du något positivt eller någon egenskap i dig själv.

 • Sidointressen
  Kanske är du intresserad av något som kan koppla dig jobbet du söker. Till exempel kanske är du väldigt duktig på att laga mat och söker då till restaurangjobb. Eller jätteduktig på språk och vänder dig till ett företag för översättning. Du kanske gillar att designa och skapa och söker därför till ett medieföretag? Allt är möjligt!

Avslut

Väck förslag om att du kan berätta mer om dig själv vid en anställningsintervju och vill veta mer om arbetsgivaren. Anmärk även att du bifogar CV, betyg och andra intyg som du vill visa. Avsluta ditt personliga brev med att skriva ”Med vänliga hälsningar” eller liknande.

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+