Avsnitt 1 av 7
Pågående

Sammanfattning av Matematik 3

Innehåll – Sammanfattning

Ekvation och funktioner

Här fortsätter vi jobba med första- och andragradsfunktionen. Vi kommer att titta på fler exempel för att ge en större kunskap inom området och få er att förstå att det faktiskt kan vara lite värdefullt att kunna. Vi kommer även gå in på andra typer av funktioner som exempelvis exponentiella- och logaritmiska funktioner. Med detta får ni en mer fullständig bild av de många användningsområden som finns för funktioner av alla dess slag. I två arbete kommer ni även få chansen att lära er mer om att faktorisera, vilket ofta är viktigt för att kunna förenkla. Ni kommer lära er lösa ekvationer av högre än två grader i specialfall, och ni kommer kunna  lösa ekvationer på ett enkelt sätt utan miniräknare. Bra va?

Derivator

Kapitlets höjdpunkt är nog ändå derivator. Men om du har varit noggrann med ekvationsinlärandet blir detta verkligen inga problem. Derivata är läran om kurvors lutningar och kan användas till att beräkna förändringshastigheter och är ett grundverktyg inom såväl ekonomisk som naturvetenskaplig lära. Ni kommer lära er att maximera och minimera funktioner, vilket kan användas till att räkna ut maximala intäkter och minimala utgifter av ett projekt. Allt bygger dock på att man kan hantera funktioner och ekvationer så se till att förstå detta område.

Exponentialfunktion och Naturliga logaritmer

Logaritmer och naturliga sådana är kursens tredje stora område,  vilket kan vara lite svårt till en början men när du får kläm på det är det verkligen inga problem. Logaritmer används för att lösa exponentialekvationer och derivera vissa uttryck. Den naturliga logaritmen kommer in i senare delen av avsnittet och är egentligen inte svårare än den vanliga logaritmen trots att matematiken försöker psyka dig genom att använda en bokstav e(ungefär lika med 2,72) som bas.

StuderaSmart drivs ideellt - hjälp oss att driva hemsidan vidare! Swisha valfritt belopp till 0735 020 188. Tusen tack!!
+